Arhiva: Vesti

Najavljeno ukidanje dinara na Kosovu od 1. februara

Najavljeno ukidanje dinara na Kosovu od 1. februara

foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Centralna banka Kosova je objavila kako će, od 1. februara ove godine evro biti jedina valuta koja se može koristiti kao sredstvo plaćanja na Kosovu*.

Ova mera, koja predstavlja dopunu Pravilnika o gotovinskim operacijama, onemogućava korišćenje dinara kao sredstva plaćanja, što je bila dosadašnja praksa u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom.

Ostale valute osim evra mogu se koristiti samo za čuvanje novca, fizički ili na računima, i za vršenje međunarodnih plaćanja i devizne aktivnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ukidanje dinara označio kao „ukidanje dijaloga“, i progon Srba sa Kosova i Metohije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se složila, i nazvala ovaj događaj problemom za dalji proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je kako ova mera predstavlja nepotrebno iznenađenje, i da treba izbegavati ovakve jedostrane poteze.

Evropska centralna banka je navela kako evro ne predstavlja legalno sredstvo plaćanja na Kosovu, mada je Priština jednostrano usvojila evropsku valutu, koja je sada i prihvaćena od strane stanovništva.

Autor: Progovori o pregovorima

 

Najnovije