Arhiva: Vesti

Mišel povukao kandidaturu: Odustao od Evropskog parlamenta

Mišel povukao kandidaturu: Odustao od Evropskog parlamenta

foto: Evropska unija

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ipak odustao od izbora za Evropski parlament koji će se održati na leto ove godine. Umesto neočekivane najavljene kandidature za Parlament, izjavio je da će ostati na trenutnoj poziciji do kraja svog mandata, koji se završava u decembru ove godine.

Nakon svoje odluke o kandidaturi za Parlament, bivši belgijski premijer se našao na meti kritika, ne samo od njegovih političkih suparnika, već i od strane kolega iz njegovog političkog tabora. Sofi Int Veld, poslanica u Parlamentu i liberalka, izjavila je na platformi X da „kapetan napušta brod usred oluje”. Glavni razlog kritika jeste potencijalni dolazak Viktora Orbana na čelo Evropskog saveta, koji predstavlja remetilački faktor ka daljem integrisanju Evropske unije. 

Evropski poslanici su već ranije izrazili sumnje u kredibilitet Mađarske i premijera Orbana u vezi sa preuzimanjem predsedavanja Savetom u drugoj polovini 2024. godine.

--------------------------------------------------

Povezane vesti

--------------------------------------------------

„Moj izbor je izazvao intenzivnu medijsku pažnju i spekulacije. Predvideo sam nešto od toga, s obzirom na neviđenu, neki bi rekli smelu, prirodu mog pristupa. To je, takođe, dovelo do ekstremnih reakcija, ne unutar Evropskog saveta, već izvan njega, na izglede da se kandidujem na evropskim izborima, skraćujući svoj mandat i unapredujući mandat mog naslednika za nekoliko meseci", rekao je Mišel.

Podsetimo, iako ne poseduje izvršna ovlašćenja, zemlja članica EU koja predsedava Savetom može značajno uticati na rad ove institucije postavljanjem dnevnog reda, vođenjem sastanaka, upravljanjem pregovorima i organizacijom glasanja.

Autor: Progovori o pregovorima

Najnovije