Arhiva: Vesti

Evropski poslanici traže od Evropske komisije međunarodnu istragu o izborima

Evropski poslanici traže od Evropske komisije međunarodnu istragu o izborima

foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta iz Evropske narodne partije (EPP), Zelenih i Socijaldemokrata (S&D) uputili su pismo predsednici Evropske komisije, komesaru za proširenje i visokom predstavniku EU za spojlnu politiku i bezbednost, u kom traže da se pokrene međunarodna istraga parlamentarnih, pokrajniskih i lokalnih izbora pod okriljem OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije.

U pismu se traži i da se ne priznaju rezultati izbora dok se ne završi potpuna nezavisna istraga izbornih nepravilnosti.  Poslanici zahtevaju istragu sa posebnom pažnjom na izbore za Skupštinu grada Beograda, kao i da se ti rezultati prijave Evropskom parlamentu.

„Mi ostajemo potpora građanima Srbije koji protestuju za svoju šansu da iskoriste svoje demokratska prava, kao i za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Nažalost, ozbiljne tvrdnje u vezi sa nedavnim izborima nisu u skladu sa demokratskim standardima i podrivaju ovaj cilj”, navodi se u pismu poslanika EP.

Oni podsećaju na saopštenje Visokog predstavnika EU Borelja i komesara za proširenja Varheljila nakon održanih izbora u kom se sami spomenuli da nalazi međunarodnih posmatrača iz OEBS/ODIHR predstavljaju razlog za zabrinutost  u vezi sa izbornim procesom.

„Nekoliko međunarodnih i domaćih misija za posmatranje zaključilo je da se izbori u Srbiji ne mogu smatrati slobodnim i poštenim i pronašli su dokaze o nepravilnostima i otvorenoj izbornoj prevari. Posmatračka misija CRTA izrazila je takođe zabrinutost u vezi sa lokalnim izbrorima u gradu Beogradu”, navodi se u pismo.

Dodaje se da neki od nalaza uključuju tvrdnje o kupovini glasova, zloupotrebi javnih resursa, falsifikovanim potpisima podrške na izbornim listama, nesrazmernom uticaju vlade na medijske kuće, ozbiljnim i dobro planiranim manipulacijama biračkim spiskom i migracijama birača, uključujući iz susednih zemalja, kao i pritiske na korisnike socijalne pomoći i zaposlene u državnim preduzećima da glasaju za vladajuću stranku kako bi zadržali svoje poslove i beneficije.

Pismo su potpisali poslanici: Tomas Vajc (Zeleni/EFA), Gvendolin Delbos Korfild (Zeleni/EFA), Lukas Mandl (EPP), Tonino Picula (S&D), Andreas Šider (S&D), Tineke Strik (Zeleni/EFA).

Evropski parlament glasaće 8. februara o rezoluciji o srpskim izborima. Rezoluciju su pratili debate na plenarnoj sednici u Strazburu, kao i Odboru za spoljne poslove u EP (AFET).

Autor: European Western Balkans

Najnovije