Arhiva: Vesti

Sve o paketu pomoći Ukrajini koji je odobrila Evropska unija: Kakve je garancije dobila Mađarska ako glasa „za”?

Sve o paketu pomoći Ukrajini koji je odobrila Evropska unija: Kakve je garancije dobila Mađarska ako glasa „za”?

foto: Evropska unija

Svih 27 lidera postiglo je dogovor oko dodatnog paketa podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU, saopštio je u četvrtak predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mađarski premijer Viktor Orban saopštio je danas da je njegova zemlja dobila garancije da sredstva Mađarske iz fondova Evropske unije neće biti poslata Ukrajini, zbog čega je glasao za slanje paket pomoći za Kijev u vrednosti od 50 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, Mađarska je imala dve brige - da će njen novac iz fondova EU biti poslat Kijevu i da će Unija odlučiti da dodeli novac Ukrajini na „predug period bez provere”.

„Na kraju smo razvili mehanizam koji garantuje razumno korišćenje sredstava u Ukrajini i dobili garancije da mađarski novac neće završiti u Ukrajini. Posle dugih pregovora, prihvatili smo ovaj predlog”, rekao je Orban u video-poruci objavljenoj na Fejsbuku.

Svih 27 lidera postiglo je dogovor oko dodatnog paketa podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU, saopštio je ranije danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Lideri EU time su uspeli da prevaziđu protivljenje Mađarske davanju finansijske pomoći Ukrajini. Dogovor koji su postigli uključuje raspravu o tom paketu na godišnjem nivou, prenosi Reuters pozivajući se na neimenovane diplomate EU. dogovor uključuje mogućnost da se pomoć Ukrajini razmatra na dve godine, ukoliko je to potrebno.

Orban je, piše Guardian, podlegao pritiscima nakon niza sinoćnjih i jutrošnjih sastanaka s italijanskim, francuskim i nemačkim premijerima. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i čelnici Francuske, Nemačke i Italije održali su sastanak iza zatvorenih vrata s mađarskim premijerom. Sastanak je zatim proširen na druge čelnike, uključujući holandskog, poljskog i belgijskog premijera.

--------------------------------------------------

Povezane vesti

--------------------------------------------------

Šta tačno uključuje paket pomoći?

Predlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. za 64,6 milijardi evra. Od toga je samo 21 milijarda svežeg novca, to jeste toliko bi države članice morale da povećaju svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi evra dobilo bi se preraspodelom postojećih sredstava. Preostale 33 milijarde su samo garancija za zajmove koje bi EU podigla i prosledila Ukrajini po povoljnim uslovima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi evra, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi. 

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u predlogu revizije proračuna predviđene su dve milijarde evra za migracije i upravljanje granicama, 7,6 milijardi evra za susedstvo i svet, 1,5 milijardi evra za Evropski fond za odbranu u okviru novog instrumenta STEP (Platforme za strateške tehnologije za Evropu), 2 milijarde evra za instrument fleksibilnosti, 1,5 milijardi evra za rezervu solidarnosti i u slučaju nužde.

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao ceo paket. Za svoj pristanak tražio je zauzvrat odmrzavanje svih evropskih sredstava namenjenih Mađarskoj. Komisija je pre decembarskog samita odmrznula 10,2 milijarde evra mađarskih sredstava, a ostalo je još oko 21 milijarda koje su i dalje blokirane.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da će kontinuirana finansijska podrška Evropske unije ojačati ekonomsku i finansijsku stabilnost te zemlje.

Autor: Euractiv


Najnovije