Arhiva: Vesti

Ursula fon der Lajen potvrdila kandidaturu za drugi mandat na čelu Evropske komisije

Ursula fon der Lajen potvrdila kandidaturu za drugi mandat na čelu Evropske komisije

foto: Evropska unija

Fon der Lajen je dobila podršku Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) da se kandiduje za novi mandat, prenose mediji navodeći, za sada, neimenovane izvore iz redova stranke

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da namerava da se kandiduje za drugi mandat i bude na čelu Evropske komisije još pet godina, što je objavila na sastanku CDU u Berlinu, prenosi nemački Špigl.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da namerava da se kandiduje za drugi mandat na toj funkciji i za to dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

„Donosim veoma svesnu i dobro promišljenu odluku. Želela bih da se kandidujem za drugi mandat i veoma sam zahvalna CDU što me je danas imenovao za vodećeg kandidata EPP (Evropske narodne partije)“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare nakon partijskog sastanka u Berlinu.

Nemački Tagesšau prenosi da je izvršni odbor CDU izabrao Fon Der Lajen za svog kandidata za predsednika Evropske komisije. Nakon tog koraka, ona mora dobiti podršku još dve stranke u okviru Evropske narodne partije (EPP), grupacije desnog centra u Evropskom parlamentu, koja takođe uključuje vladajuće partije u Grčkoj, Irskoj, Litvaniji i Švedskoj.

Potom mora da dobije i na glasanju na Kongresu EPP u martu, koji će se održati u Bukureštu, pre nego što se suoči sa poslednjom preprekom u junu kada počinje prava trgovina oko visokih poslova u Briselu.

U okviru procesa „Spitzenkandidaten“, izbor predsednika Evropske komisije povezan je sa rezultatima izbora za Evropski parlament zakazanih za period od 6. do 9. juna. Međutim,  šta će se desiti u junu biće određeno procentom glasova koji EPP dobije nakon izbora. 

Koja imena su u trci za EP?

Kako je EURACTIV već pisao, predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel najavio je da se neće ponovo kandidovati. Sudeći prema prethodnim izborima u Briselu, oni koji su rano saopštili da će se kandidovati brzo su ispali iz trke, pošto je takva najava kandidature dala više vremena njihovim protivnicima da ih napadnu, navodi portal.

Neka od značajnih imena koja su već u trci za različite položaje su bivši portugalski premijer Antonio Kosta, bivši italijanski premijer Maro Dragi, premijerka Danske Mete Frederiksen, estonska premijerka Kaja Kalas, bivši holandski premijer Mark Rute, premijer Španije Pedro Sančez i irski premijer Leo Varadkar.

Izvor: Euractiv

Najnovije