Arhiva: Vesti

Ko je novoizabrana predsednica grupe „Obnovimo Evropu“ u Evropskom parlamentu?

Ko je novoizabrana predsednica grupe „Obnovimo Evropu“ u Evropskom parlamentu?

foto: Evropska unija

Valeri Hejer, poslanica u Evropskom parlamentu, bila je relativno nepoznata javna ličnost na nivou EU, sve dok nije postala istaknuta nakon što je izabrana za predsednicu "Renew Europe" krajem januara

Novoizabrana predsednica grupe „Obnovimo Evropu“ (Renew Europe) Valeri Haier biće vodeći kandidat francuskog liberala za predstojeće izbore za EU, saznaje Euractiv, potvrđujući medijske naslove tokom vikenda.

Hejer, poslanica u Evropskom parlamentu, bila je relativno nepoznata javna ličnost na nivou EU, sve dok nije postala istaknuta nakon što je izabrana za predsednicu stranke krajem januara. Ona je preuzela dužnost od Stefana Sežurnea nakon njegovog iznenadnog imenovanja za ministra spoljnih poslova Francuske ranije ove godine.

Kako mediji prenose, nju je izabrao predsednik Emanuel Makron da predvodi liberalnu akciju u trci za evropske izbore, koja uključuje Renesansnu stranku i centrističke saveznike okupljene u okviru koalicije Ansambl. Ovu informaciju je za Euractiv potvrdio partijski izvor upućen u razgovore koji su se odvili u nedelju (25. februara).

Renesansa se ovim povodom za sada nije oglašavala. Prema pisanju francuskog nedeljnika "Le Point", u nedelju će se održati sastanak u Jelisejskoj palati kako bi se potvrdila odluka predsednika. Nominacija dolazi usred rastuće krize farmera u Francuskoj, a Hajer, koja dolazi iz porodice farmera bliskih veza sa zemljoradničkom zajednicom u zapadnom delu zemlje, smatra se pravim izborom za rešavanje ovog problema.

Makron je naišao na oštar otpor na značajnoj godišnjoj poljoprivrednoj izložbi u Parizu u subotu (24. februara) pošto su se farmeri pobunili protiv nelojalne međunarodne konkurencije, prevelika administrativna opterećenja i povećanja troškova proizvodnje.

Poljoprivreda će postati jedna od ključnih tema razgovora na izborima za EU.

„Moramo da osiguramo da poljoprivrednici imaju veće prihode i da ih podržimo kroz zelenu tranziciju“, rekla je Hajer za Euractiv na dan svog izbora, garantujući da će se boriti za interese farmera u Evropskom parlamentu, iako "ne smemo da se protivimo poljoprivredi i ekološkim problemima".

Grupa „Obnovimo Evropu“ mogla bi pasti sa 101 na 84 mesta u Evropskom parlamentu, prema podacima koje je za Euractiv prikupio Europe Elects, agregator anketa.

„Potreban nam je neko ko može da se suprotstavi i poslanici sa krajnje levice Manon Obri i koleginici iz RN Džordanu Bardeli“, rekao je izvor iz stranke za Euractiv prošle nedelje. Hajer je rekla za Euractiv u januaru da ne veruje anketama i tvrdi da je uverena da će posle junskih izbora biti proevropska većina u parlamentu.

„'Renew' je najjasnije identifikovana politička porodica koja se bori protiv ekstrema“, rekla je ona.

Ime Valeri Hajer pominjalo se dosta u nedeljama iza nas, dok se spekulisalo i nagađalo koga bi Makron mogao naći da predvodi njegovu priču na evropskim izborima. Ime novog kandidata trebalo je da bude objavljeno u januaru, ali je to nekoliko puta odlagano, a mnogi su, kako se pisalo, odbili tu ponudu. Ovo je, između ostalog, pokrenulo i pitanje da li je koalicija Ansambl spremna da pokrene kampanju.

Izvor: Euractiv

Najnovije