Arhiva: Vesti

Savet ministara Evropske unije raspravljao o izborima u Srbiji

Savet ministara Evropske unije raspravljao o izborima u Srbiji

fotoEvropska unija

BRISEL – Na inicijativu Nemačke, ministri država članica Evropske unije na jučerašnjoj sednici Saveta EU raspravljali su o izborima u Srbiji. To je potvrdila nemačka ministarka za Evropu Ana Lirman, koja je izjavila da EU treba da snažnije podrži poštene izbore u državama kandidatima, s obzirom na, između ostalog, kritike izbornog procesa u Srbiji.

“Pozabavićemo se i izborima u državama kandidatima. Ovo je vrlo bitna tema jer je to ključni element demokratije, to je ono što nas razlikuje od Rusije. Zbog toga, naravno, ovde postavljamo visoke standarde za kandidate”, rekla je Lirman u svom obraćanju medijima pred početak sastanka.

Ona je dodala da, nažalost, prošle godine razvoj događaja nije išao u pravom smeru.

“Na primer, nezavisni posmatrači poput OEBS-a su kritikovali izbore u Srbiji, i zato želimo ovde da se posavetujemo kako da, kao EU, snažnije podržimo izbore u državama kandidatima – kako političku volju za slobodnim i poštenim izborima, tako i tehničku podršku”, rekla je Lirman novinarima pred početak sastanka.

Juče je u Briselu održana sednica Saveta za opšte poslove (General Affairs Council – GAC), a glavna tema bila je priprema redovnog samita predsednika i premijera EU koji će se održati 21. i 22. marta. U okviru nadležnosti Saveta za opšte poslove je i proširenje Evropske unije, i on donosi obavezujuće odluke u ovoj oblasti.

Prema dnevnom red objavljenom na sajtu Saveta, “izbori u državama kandidatima” bila je jedna od tema u okviru tačke “drugi poslovi”.

Kako European Western Balkans saznaje, deo diskusije odnosio se na podršku izbornim posmatračima i primeni ODIHR-ovih preporuka u državama kandidatima.

Ministarka Ana Lirman na sastanku Saveta EU 19. marta 2024; Foto: EU

U obraćanju pred sastanak Lirman je, takođe, rekla da će tema sastanka biti reforma Evropske unije u kontekstu budućeg proširenja.

“Proširenje EU je na dnevnom redu, i za nas je jasno da je proširenje geopolitička neophodnost. Ali, uvećanje EU ne ide automatski. Potrebne su reforme i potrebno je da se Evropska unija za to pripremi, zato želimo da na Evropskom savetu u junu usvojimo ambiciozniju mapu puta u tom pravcu”, rekla je Lirman.

Prema saopštenju Saveta Evropske unije, ministri su juče nastavili raspravu o budućnosti Evropske unije i neophodnim reformama u kontekstu budućeg proširenja. Belgija trenutno predsedava Savetom Evropske unije.

Ministri su, takođe, na jučerašnjem sastanku, nastavili sa pripremom sastanka Evropskog saveta, koji čine predsednici i premijeri EU, a koji će se održati 21. i 22. marta. Teme Evropskog saveta biće nastavak podrške EU Ukrajini, bezbednost i odbrana, spoljni poslovi, migracije, situacija na Bliskom Istoku, proširenje i reforme.

U kontekstu proširenja, predsednici i premijeri pre svega će se razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Ukrajini.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije