Arhiva: Vesti

Odbor Evropskog Parlamenta dao zeleno svetlo za ukidanje viza za pasoše Koordinacione uprave

Odbor Evropskog Parlamenta dao zeleno svetlo za ukidanje viza za pasoše Koordinacione uprave

 foto: wirestock on Freepik 

BRISEL – Odbor za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode u Evropskom parlamentu preporučio je ukidanje viza za građane Kosova sa pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu. Za usvajanje izveštaja izvestioca Matjaža Nemeca glasalo je 34 od 53 poslanika Evropskog parlamenta, do je sedam njih bilo protiv, a 12 uzdržano.

Prema predviđenoj proceduri, nakon što je predlog usvojen na Odboru, o njemu će se izjasniti poslanici Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici. Ukoliko poslanici na plenumu podrže ovaj predlog, o njemu će poslednji reč dati ministri koji sede u Savetu Evropske unije.

Poslanik EP Matjaž Nemec pozdravio je zeleno svetlo odbora, ocenjujući da ova odluka obezbeđuje jednak tretman svih građana.

“Ova odluka znači jednak tretman, za koji se stalno zalažemo u parlamentu, a proširuje pravo na bezvizno putovanje i srpskim stanovnicima sa Kosova”.

On je upozorio da je tokom pregovora o tekstu “nekoliko stranaka želelo da politizuju ovo pitanje koje je u suštini tehničko”.

“Ne smemo zanemariti činjenicu da odnosi Srbije i Kosova nisu na dobrom nivou. U poslednje vreme, uprkos dogovoru iz Brisela i Ohrida 2023. godine, zapravo smo videli pad. Ali vizna liberalizacija za Srbe sa Kosova nije i ne može biti rešenje za odnose dveju strana ili normalizaciju odnosa, to je samo pragmatičan način da se obezbedi jednak tretman za sve. I moramo ga tretirati kao takvog“, zaključio je Nemec.

Nakon što je vizna liberalizacija za Kosovo stupila na snagu početkom ove godine, građani koji poseduju srpske “specijalne” pasoše Koordinacione uprave ostali su jedini u Evropi kojima su potrebne vize za putovanje u EU.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije