Arhiva: Vesti

Završena poslednja sednica Evropskog parlamenta u ovom sazivu: Kada se biraju nove evropske institucije?

Završena poslednja sednica Evropskog parlamenta u ovom sazivu: Kada se biraju nove evropske institucije?

 foto: wirestock on Freepik 

STRAZBUR – Danas je završeno poslednje plenarno zasedanje Evropskog parlamenta koji je izabran 2019. godine. Sledeći saziv bira se početkom juna, dok će naredna Evropska komisija biti izabrana najkasnije u decembru.

Izbori za deseti saziv Evropskog parlamenta održaće se od 6. do 9. juna 2024. godine. Holandija će održati izbore 6. juna, još nekoliko država organizuje glasanje 7. i 8. juna, dok će izbori u većini članica Evropske unije izbori biti 9. juna.

Prva sednica novog saziva Evropskog parlamenta zakazana je za 16. jul, dok će prve sednice novih odbora biti održane nedelju dana kasnije.

Prema informacijama koje je danas objavio istraživački centar Evropskog parlamenta, u toku kampanje se očekuje nekoliko debata vodećih kandidata za poziciju predsednika Evropske komisije, a najvažnija će se održati 23. maja u Briselu.

Nova Evropska komisija najkasnije u decembru

Ursula fon der Lajen zvanično se kandidovala za drugi mandat na funkciji predsednice Evropske komisije, a očekuje se da će Evropska narodna partija (EPP), koja ju je predložila, ponovo biti najveća partija u Evropskom parlamentu.

Međutim, u izboru predsednika Evropske komisije učestvuju kako Evropski parlament tako i Evropski savet, koji čine predsednici i premijeri Evropske unije.

Ne postoji formalna obaveza da ove institucije izaberu kandidate evropskih partija. Ursula fon der Lajen sama nije bila kandidat Evropske narodne partije 2019, već je to bio Manfred Veber, koji je ostao predsedavajući poslaničke grupe EPP.

Spekulacije o tome da li bi Evropski savet i Evropski parlament na kraju mogli da izaberu nekoga umesto Fon der Lajen i dalje traju.

Novog predsednika Komisije Evropskom parlamentu mora da predloži Evropski savet – odnosno predsednici i premijeri EU – kvalifikovanom većinom.

Nakon ovog predloga, Evropski parlament će glasati za predsednika Evropske komisije možda već u julu, a najkasnije sredinom septembra, navodi se u rasporedu koji je objavio istraživački centar EP.

U zavisnosti od toga kada će biti izabran predsednik Evropske komisije, biće stavljen na glasanje i čitav sastav nove Komisije, koji uključuje i visokog predstavnika Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Evropski parlament će glasati za novu Komisiju u celini najkasnije sredinom decembra.

U međuvremenu će, 1. decembra 2024, funkciju preuzeti i novi predsednik Evropskog saveta, nakon isteka drugog mandata Šarla Mišela. O izboru ove funkcije odlučuju države članice.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije