Arhiva: Vesti

„Dosledna politika proširenja“ jedan od sedam prioriteta mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije

„Dosledna politika proširenja“ jedan od sedam prioriteta mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije

foto: Evropska unija

BUDIMPEŠTA – Vlada Mađarske je predstavila prioritete svog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije, koje počinje 1. jula. Među sedam prioriteta je „dosledna politika proširenja zasnovana na zaslugama“.

„Proširenje je jedna od najuspešnijih politika Evropske unije. Da bi se očuvala ova povoljna tendencija, od suštinskog je značaja da politika proširenja bude zasnovana na zaslugama, uravnotežena i kredibilna. Evropska unija je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer Zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona“, navodi se u prioritetima.

Dodaje se da integracija regiona koristi EU u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu.

“Kako bismo dalje proširili i produbili našu saradnju, pozvaćemo naše partnere na konsultacije kako u okviru Samita EU-Zapadni Balkan tako i Evropske političke zajednice“, navodi se.

Ostalih šest prioriteta predsedavanja uključuju novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, zaustavljanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

U delu programa koji se odnosi na rad Saveta Evropske unije za opšte poslove, mađarsko predsedništvo navodi da će unaprediti proces proširenja „u skladu sa revidiranom metodologijom, na osnovu izveštaja Evropske komisije i na osnovu pristupa zasnovanog na zaslugama,  uzimajući u obzir kapacitet Unije da apsorbuje nove članove.”

„Predsedavanje će nastojati da postigne značajan napredak sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Kredibilna politika proširenja je geostrateška investicija u evropski mir, stabilnost, bezbednost i prosperitet. Poseban akcenat treba staviti na redovan politički dijalog sa partnerskim zemljama, kao i na njihovu podršku u ispunjavanju kriterijuma iz Kopenhagena“, navodi se u dokumentu.

Ovaj odeljak takođe uključuje diskusije o budućnosti Evropske unije. Mađarsko predsedavanje će, prema programu, nastaviti proces mapiranja unutrašnjih reformi potrebnih za uspešnu evropsku integraciju.

„Mađarsko predsedavenje će podržati reviziju politika EU kako bi se uverilo da su one sposobne za izazove budućnosti i spremno je da nastavi razgovore o neophodnim inovacijama“, navodi se.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije