Arhiva: Vesti

MEI: Povećanje procenta usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije prioritet u narednom periodu

MEI: Povećanje procenta usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije prioritet u narednom periodu

fotoEvropska unija

BEOGRAD – Prioritet Ministarstva za evropske integracije (MEI) u narednom periodu biće povećanje procenta ispunjenosti Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), a nakon izbora nove Vlade počela je primrema sledećeg programa, kažu iz MEI za naš portal. Poslednji izveštaj o NPAA, objavljen u martu, pokazao je da je njegova ispunjenost u periodu jul 2022-decembar 2023. bila 32%.

NPAA je dokument koji sadrži planove o tome koji će propisi, odnosno zakoni i podzakonska akta, i kada biti usvojeni u procesu usklađivanja Srbije sa pravilima Evropske unije. Ministarstvo za evropske integracije nadležno je za koordinisanje pripreme i sprovođenja, kao i izveštavanje o NPAA.

U periodu od godinu i po dana, od sredine 2022. do kraja 2023, usvojeno je 10 od 56 planiranih zakona (18%), 32 od 51 planiranih uredbi Vlade (63%) i 70 od 243 akata pojedinačnih ministarstava (29%).

U izveštaju za četvrto tromesečje 2023. godine stoji da je Vlada bila na nivou uspešnosti 28%, s obzirom da je od planiranih 104, utvrdila i usvojila 28 propisa.

Prvi NPAA usvojen je još 2009. godine, a trenutni NPAA važi za period od 2022. do 2025. godine. Iz Ministarstva za evropske integracije kažu za European Western Balkans da je izrada sledećeg počela odmah po formiranju nove Vlade.

Poslednjih nekoliko godina, procenat ispunjenosti NPAA bio je manji od 50%. Naš portal je još početkom 2020. godine pisao o trendu ispodpolovičnog ispunjavanja NPAA, koji se u međuvremenu nije promenio.

Ministarka za evropske integracije Tanaj Miščević izjavila je prošle godine da će ispunjavanje Nacionalnog programa o usvajanju pravnih tekovina EU biti ubrzano nakon što se ovaj dokument usaglasi sa godišnjim planom rada Vlade.

Iz Ministarstva za evropske integracije kažu za EWB da do sada nije bilo previše uspeha u efikasnom povezivanju ova dva dokumenta, a jedan od razloga za to je i njihovo informaciono povezivanje.

„Za potrebe pripreme sledećeg NPAA, takođe razvijamo dodatne funkcije u elektronskom sistemu koje omogućavaju povezivanje svih podataka o zakonodavnim aktivnostima nadležnih institucija, s ciljem boljeg planiranja i usklađivanja dva dokumenta u narednom periodu“, kažu u Ministarstvu.

Dodaje se da je i jedan od prioriteta Ministarstva da obezbedi drugim instiucijama neophodnu ekspertizu u izradi propisa koje su planirale, bilo da je reč o predlozima zakona, uredbi ili drugih podzakonskih akata kojima se uvode evropski standardi u domaće zakonodavstvo.

„Tako je nedavno završeni projekat Pravna podrška pregovorima, koji je finansirala EU, a Ministarstvo koordinisalo upravo sa ovim ciljem, od decembra 2022. do februara 2024. godine rezultirao izradom nacrta 198 pravnih, strateških i drugih akata, koji služe kao osnova za harmonizaciju nacionalnog zakonodavstva u različitim oblastima“, navodi MEI.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije