Arhiva vesti

Članice EU razmatraju okvir za pregovore sa Srbijom

Vlade zemalja Evropske unije trenutno razmatraju sadržinu okvira za pregovore o članstvu sa Srbijom, čiji je predlog u julu dostavila Evropska komisija, a očekuje se da okvir bude usvojen "kasnije ove jeseni". Savet ministara EU bi mogao već u oktobru da usvoji okvir, ali je verovatnije da će se to dogoditi u novembru ili decembru, posle novembarskih lokalnih izbora na Kosovu. Međuvladina konferencija EU-Srbija, koja označava početak pregovora o članstvu sa EU, najverovatnije će biti održana u januaru.

To su agenciji Beta 13. septembra rekli zvaničnici bliski evropskom komesaru Štefanu Fileu, koji su želeli da podvuku da će već 25. i 26. septembra početi "dubinsko snimanje" onoga što je Srbija već u svom zadonodavstvu usaglasila sa evropskim normama o vladavini prava, temeljnim slobodama i nezavisnoti pravosuđa, o čemu će najpre i početi pregovori s Beogradom.

"Srbija takođe treba da pripremi sopstvene pregovaračke stavove i polazišta u očekivanju da se međuvladina konferencija EU-Srbija, a time i zvanično počnu pregovori, održi najkasnije u januaru 2014", dodali su ovi zvaničnici.

Prema evropskim diplomatskim izvorima, radne grupe u Evropskoj komisiji bi, na osnovu opaski zemalja članica EU, trebalo da vrlo brzo usvoje odrednice za pregovarački okvir, iako se ne bi posebno odmah razrađivala sama poglavlja za pregovore.

Savet ministara EU bi mogao već u oktobru da usvoji okvir, ali je verovatnije da se to dogodi u novembru ili decembru, jer se očekuje da se celovitije vidi napredak u sređivanju odnosa Beograd-Priština, posebno kad je reč o novembarskim opštinskim izborima na Kosovu.

Ako bi to bilo povoljno ocenjeno, neki mali izgledi su, kako je rečeno, i da Savet ministara i Evropski savet odluče da se međuvladina konferencija EU-Srbija održi u drugoj polovini decembra, ali je mnogo verovatnije da pregovori počnu u januaru.

(Preuzeto sa Euractiv.rs)