Arhiva vesti

Sledeći skrining 2. oktobra

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić kaže da će sledeća faza skrininga EU biti 2. oktobra. Tada će, kako kaže, evropski zvaničnici obrazlagati odredbe i propise u okviru poglavlja 24 koje se odnosi na pravdu i bezbednost, posle čeka i poglavlja 32 koje se odnosi na finasije.

"Nakon toga sledi bilateralni skrinig gde mi objašnajvamo duh našeg zakonodavstva. Epilog te 'jednačine' je razlika, ono što nedostaje i što mi upodobljavamo evropskom zakonodavstvu", objasnio je Ružić, kazao je on za RTS.

On je kazao je dinamika skriniga unapred utvrđena i da bi Srbija trebalo da završi taj proces za 18 meseci, ali tek potom sledi glavnina posla.

Ružić je kazao je se nada da više neće biti političkih uslova i da ne vidi razloga da se čitav proces pregovora optereti jednim poglavljem, a to je poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom.

Inače, danas u Briselu je drugi dan eksplanatornog skrininga u vezi sa pitanjima koja su obuhvaćena poglavljem 23, a to su pravosuđe i osnovna ljudska prava.

Predstavnici civilnog i vladinog sektora imali su mogućnost u maloj sali Skupštine Srbije protekla dva dana da prate direktan prenos sastanka na početku eksplanatornog skrininga za Poglavlje 23 - pravosuđe i osnovna prava, koji se održava u Briselu. Tu mogućnost obezbedilo im je Ministarstvo pravde i državne uprave u saradnji sa Kancelarijom za civilno društvo.

"U suprotnom bi to značilo da se bavimo samo tim poglavljem, ovo su tehnička pitanja koja se malim delom odnose na teritoriju Kosova", ukazao je on.

Ružić kaže da je pred Srbijom još mnogo izazova i prepreka, ali da se nada da više nećemo imati bilo kakvih političkih preduslova i nečeg novog što bi moglo da se pojavi kada su u pitanju pregovori o članstvu u EU.

On je za RTS rekao i da veruje da poglavlje 35 neće opterećivati prethodne razgovore.

"Prvi signali iz Brisela zaista govore ono u šta smo mi bili uvereni. Naši timovi su zaista stručno osposobljeni.Čak je izraženo veliko zadovoljstvo činjenicom da su članovi našeg tima propitivali suštinski šta je to duh zakonodavstva u ovom poglavlju u evropskom zakonodavstvu", rekao je Ružić.

Navodeći da je to veoma pozitivan signal, on je istakao da svi ljudi koji tvore timove za skrininge su upravo oni koji će provesti i poneti najteže breme tog posla.

"Zato mogu da izrazim najsiskrenije zadovoljstvo zbog simboličkog otpočinjanja tehničkog dela pregovara", rekao je Ružić.

Ružić je objasnio da eksplanatorni skrining praktično znači objašnjavanje duha zakonodavstva EU o određenom poglavlju, a da nakon toga ide bilateralni skrining gde Srbija objašnjava duh svog zakonodavstva.

Prema njegovim rečima, epilog i rezultat jednačine je razlika koja nedostoje i koja se dobija sa evropskim zakonodavstvm.

"Ta dinamika je jasno utvđena", rekao je Ružić i dodao da slede pregovori i definisanje prelaznih perioda za odrejena poglavlja ukoliko nama kao državi to bude odgovaralo ili ne.

On je naveo i da smata da ćemo imati još mnogo izazova i prepreka.

"Što je najvažnije, nadam se da više nećemo imati bilo kakvih političkih preduslova, prepreka i nečeg novog što bi moglo da se pojavi imajći u vidu da smo prethodnih 13 godina sve političke teme na teži ili lakši način razrešili", rekao je Ružić.

Na pitanje da li veruje da poglavlje 35 neće opterećivati prethodne razgovore, on je istakao da želi da veruje u to i da to pokušava evropskim partenerima da ukaže pre svega iz pragmatičnih razloga.

"Ova vlada predviđena Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićm je zaista pokazala svojim činjenjem da ima kredbilitet da ono što kaže i uradi. Ne vidimo razlog da se čitav proces optereti i svako poglavlje optereti tom normaliozacijom odnosa Beograda i Prištine", rekao je Ružić.


(Preuzeto sa B92)