Arhiva vesti

Konstituisan parlamentarni odbor Srbija-EU za praćenje SSP

Srbija i Evropska unija su 15. novembra konstituisale zajednički parlamentarni odbor za praćenje primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 1. septembra. To je jedno od tri novoformirana tela koja će pratiti primenu tog sporazuma. Koopredsedavajući Odbora za praćenje SSP Eduard Kukan rekao je na prvoj sednici tog tela u Skupštini Srbije da Evropski parlament podržava Srbiju na putu ka EU i da je podstiče da nastavi reforme i dijalog sa Kosovom.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje će biti forum u okviru koga će se poslanici Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta sastajati i razmenjivati mišljenja. Taj odbor čini 15 poslanika Skupštine Srbije i 15 poslanika Evropskog parlamenta. Kopredsedavajući su Ivan Andrić i Eduard Kukan.

Kukan je rekao da nedavni događaji na severu Kosova ne smeju da bace senku na pozitivan razvoj događaja u odnosima dve strane. "Vladavina zakona, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštita manjina su zadaci za Srbiju", rekao je Kukan, poslanik Evropskog parlamenta.

"Ovo je nova, ključna faza u odnosima Srbije i Evropske unije", ocenio je Kukan na početku sednice zajedničkog Parlamentarnog odbora za SSP.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija nada da će u decembru biti održana prva međuvladina konferencija Srbije i EU u okviru početka pristupnih pregovora. "Želimo da EU pokaže da joj je stalo do Srbije koliko je nama stalo da učlanjenja u EU. Mislim da su građani Srbije to zaslužili, jer su oni najzaslužniji za napredak koji smo postigli", rekao je on.

Vučić je rekao da je pred Srbijom teško vreme i da se tek sada rade stvari u oblasti ekonomije koje je trebalo da budu urađene pre 20 godina.

On je ocenio da građani Srbije teško žive, ali je istakao da Vlada želi zdravu privredu i da reforme sprovodi u interesu građana.

Vučić je rekao da Srbija želi da bude sledeća zemlja koja će posle Hrvatske biti primljena u EU. Kako je naveo, Srbija idejno i vrednosno ne pripada nikome drugom nego Evropi.

"Znamo da je pred nama težak put, mnogo toga treba da se uradi u pregovorima sa Prištinom i u napretku naše ekonomije. Nedvosmisleno je da je Srbija na dobrom putu i da će pokušati da ubrza kretanje i uvereni smo da to možemo uz vašu podršku", rekao je Vučić obraćajući se kopredsedniku odbora za praćenje SSP Eduardu Kukanu.

Sednici su prisustvovali i šef Delegacije EU Majkl Devenport, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Po stupanju na snagu SSP formirana su tri nova zajednička tela za njegovo sprovođenje.

Osim parlamentarnog odbora tu je i Savet za stabilizaciju i pridruživanje koji je zadužen za praćenje sprovođenja sporazuma na najvišem političkom nivou, a čine ga predstavnici Evropske komisije i Saveta EU i ministri u Vladi Srbije.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje koji čine stručnjaci Evropske komisije i Vlade Srbije, pomaže u radu Savetu za stabilizaciju i pridruživanje.

(Preuzeto sa EurAktiv Srbija)