Arhiva vesti

Srbija počinje pregovore 21. januara

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj rekao je da će prva međuvladina konferencija sa Srbijom biti održana 21. januara 2014.

Prethodno su lideri EU u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara da pregovori počnu u januaru.

Na brifingu za nemačke novinare posle završnog sastanka, Angela Merkel je potvrdila da su se šefovi država saglasili i prihvatili pregovarački okvir za Srbiju i prokomentarisala da su evropski lideri zadovoljni "izvanrednim napretkom" koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine.

"Potvrđujem da će pregovori sa Srbijom početi 21. januara", rekao je Van Rompej na konferenciji za novinare u Briselu posle dvodnevnog samita šefova država ili vlada država članica EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima, odlazeći sa samita, da su "zemlje članice prepoznale izvanredan napredak u dijalogu Beograda i Prištine".

Oglasio se i grčki premijer Antonis Samaras i rekao da će naredni koraci morati da budu koordinisani sa ostalima. "Ali u januaru počinjemo pregovore sa Srbijom. Vrlo smo zadovoljni zbog toga", dodao je on.

Grčka je, kao predsedavajuća EU od 1. januara 2014, najavila da će prvu međuvladinu konferenciju EU-Srbija, kojom počinju pristupni pregovori, zakazati za 21. januar, što je na samitu EU u Briselu danas prihvaćeno.

Šefovi država ili vlada EU su takođe potvrdili Pregovarački okvir - mehanizam i pravila za pregovore o članstvu sa Srbijom, koji je usvojio Savet ministara EU u utorak, 17. decembra.

Pregovori će početi otvaranjem nekog poglavlja koje može da se brzo privremeno zatvori, ali će Evropska komisija odmah nastojati da što pre, verovatno u drugoj polovini 2014, počnu pregovori o glavnim poglavljima - 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, temeljnih sloboda, pravosuđa i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.

Brzo ili uporedo treba da bude otvoreno i poglavlje 35. koje se odnosi na uređivanje odnosa Beograda i Prištine, uz pravno obavezujući sporazum dve strane kada se dođe do kraja pregovora o normalizaciji.

To se navodi u Pregovaračkom okviru, a evropski komesar Štefan File je novinarima rekao da to nikako ne znači i zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova, uz opasku da ni pet članica EU ne priznaje Kosovo.

Okvir takođe predviđa da Beograd i Priština na kraju procesa pridruživanja Srbije EU potpišu "pravno obavezujući sporazum".

(Preuzeto sa B92)