Arhiva vesti

Uloga Parlamenta u EU integracijama

Odbor Skupštine Srbije za evropske integracije utvrdio je danas Predlog rezolucije o ulozi parlamenta i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije EU.

ekst predloga rezolucije usvojen je glasovima 11 članova odbora, a protiv usvajanja je bila samo poslanica Demokratske stranke Srbije (DSS) Donka Banović, koja je navela da DSS smatra da taj dokument ne treba donositi i da ga treba povući.

Predsednica odbora Nataša Vučković iz Demokratske stranke, koja će biti predstavnica predlagača na sednici parlamenta, kazala je da će odbor tražiti da se ta rezolucija razmotri po hitnom postupku.

Ona je navela da će predlog rezolucije, čiji tekst je izradila radna grupa u kojoj su bili predstavnici svih stranaka, biti upućen Vladi Srbije na mišljenje, koje nije obavezujuće, kao i svim skupštinskim odborima i poslaničkim grupama.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić kazao je na sednici odbora da se posle devet godina donosi rezolucija uz visok stepen konsenzusa o jednom od najvažnijih političkih pitanja u Srbiji i da je važno da politički konsenzus o evropskoj integraciji bude konstanta.

On je naveo da Srbiju očekuju izazovi koji će unositi pozitivnu energiju i da je rezolucija znak kuda Srbija teži i želi da ide.

"Tajming rezolucije je odličan jer do medjuvladine konferencije ključne institucije u državi treba da imaju jasno podeljene uloge u procesu pristupanja", kazao je Ružić i izrazio nadu da će uskoro biti dogovoren i modalitet učešća nevladinog sektora u pregovorima o pristupanju Srbije EU.

Žustru polemiku na sednici odbora izazvalo je izlaganje Donke Banović, koja je zamerila što se u tekstu pominje unapređenje odnosa i razmena iskustava i znanja sa drugim državama uključenim u Proces stabilizacije i pridruživanja, navodeći da je Kosovo sada u procesu postizanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je kazala da EU i danas radi na izgradnji lažne države Kosovo, navodeći da Srbija treba da preispita nastavak procesa evropske integracije jer su joj ugroženi i država i Ustav nizom ucena i uslovljavanja koje postavlja EU.

Na to je žustro reagovala poslanica Srpske napredne stranke Jadranka Joksimovć, koja je izlaganje Donke Banović ocenila kao "vrhunski bezobrazluk" i "insinuaciju".

Jadranka Joksimović je ocenila da izlaganje Donke Banović o rezoluciji krajnje maliciozno i da vređa poslanike i da je DSS mogao da učestvuje u radnoj grupi i iznese svoje priomedbe, ali da predstavnik te stranke Slobodan Samardžić nije dolazio na sastanke.

"Ova rezolucija je doprinos konsensuzu koji postoji u Skupštini da ojačavamo ulogu parlamenta u jednom veoma važnom strateškom cilju, a to je punopravno članstvo u EU", kazala je Jadranka Joksimović.

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić, reagujući na izlaganje Donke Banović, kazala je da EU ne posmatra Kosovo kao državu, jer pet njenih članica ne priznaje Kosovo, a da EU potpisuje sporazume i sa teritorijama a ne samo sa državama.

"U ovom (rezoluciji) nema ništa što unosi sumnju u dobre namere Skupštine i nema nikakve skrivene namere kada je reč o Kosovu", kazala je Suzana Grubješić.

Odbor je prihvatio amandmana poslanice Socijalističke partije Srbije Dijane Vukomanović da se u predloženom tekstu navedu kriterijumi za pridruživanje EU utvrdjeni u Kopenhagenu i Madridu.

Odbor je prihvatio amandman poslanika Saveza vojvođanskih Mađara Lasla Varge da se, umesto "povećanja konkurentnosti srpske privrede", navede "povećanja konkurentnosti privrede Srbije".

Varga je zamerio što nije prihvaćen predlog da predstavnik Odbora za evropske integracije bude u telu za pregovore sa EU, a Nataša Vučković je kazala da je o tome vođena ozbiljna debata u radnoj grup,i ali da je zaključeno da bi to bilo mešanje parlamenta u izvršnu vlast.

Ona je kazala da rezolucija ne zadire u nadležnost Vlade Srbije da vodi pregovore o pridruživanju EU.

Skupština je prethodnu rezoluciju o evropskoj integraciji donela 2004. godin,e kada je za taj dokument glasalo 129 poslanika Skupštine Srbije. Tada je za tu rezoluciju glasao i DSS.

(Preuzeto sa B92)