Arhiva vesti

Evropska komisija ponovo preporučila otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom

Evropska komisija je pozitivno ocenila napredak Severne Makedonije i Albanije u reformskom procesu i ponovo preporučila otvaranje pristupnih pregovora te dve zemlje sa EU. Evropski komesar Oliver Varheji je ocenio da dopunjeni izveštaji Evropske komisije pokazuju da je u tim zemljama ostvaren opipljiv napredak u ključnim reformama.

U dokumentu o Severenoj Makedoniji u koji je agencija Beta imala uvid podseća se da je u svetlu značajnog napretka i ispunjenja uslova koje je postavio Savet u junu 2018, Evropska komisija u prošlogodišnjem paketu proširenja preporučila otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom.

Severna Makedonija je pojačala napore i ostvarila dodatne opipljive i održive rezultate u ključnim oblastima koje su navedene u zaključcima Saveta iz juna 2018. Shodno tome, osnove preporuke Komisije za 2019. za otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i dalje važe, navodi se u dokumentu Evropske komisije.U dokumentu se takodje navodi da je Severna Makedonija ostvarila opipljive rezultate u kontinuiranom sprovodjenju reformi vezanih za EU kao i u dobrosusedskim odnosima.

Kada je reč o reformama, zemlja se posebno fokusirala na oblasti koje su identifikovane u zaključcima Saveta koji obuhvataju pravosudne reforme i proaktivne istrage, krivično gonjenje i pravosnažne presude u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i onih na visokom nivou, dodaje se.

U posebnom dokumentu o Albaniji navodi se da  je ta zemlja ostavila konkretne rezultate u kontinuiranom sprovodjenju reformi vezanih za EU i da je u oblasti identifikovanim u Zaključcima Saveta ostvaren napedak.

Uprkos preporukama Evropske komisije, Severna Makedonija i Albanija na samitu EU u oktobru 2019. nisu dobile datum za početak pristupnih pregovora sa EU zbog protivljenja Francuske.

Varheji: Skoplje i Tirana zaslužuju pregovore o članstvu u EU

Evropski komesar Oliver Varheji je 2. marta u Briselu ocenio da dopunjeni izveštaji Evropske komisije o Severnoj Makedoniji i Albaniji pokazuju da je u tim zemljama ostvaren opipljiv napredak u ključnim reformama i podvukao zaključak Komisije da EU sa Skopljem i Tiranom zato treba da počne pregovore o članstvu.

"Nadam se da će zemlje članice EU o tome doneti povoljnu odluku idućih nedelja", istakao je evropski komesar za proširenje, dok je Evropska komisija u saopštenju predočila da je "Zapadni Balkan jedan od prioriteta" u delovanju izvršnog tela EU.

Komisija je ukazala na to da je 5. februara Savetu ministara EU predložila da se "pristupni proces Unije pospeši tako što će biti verodostojniji, snažniji, više predvidiv, uz jače političko rukovođenje tim postupkom", dok će do majskog susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u Zagrebu biti izrađen i "plan za ekonomski razvoj i investicije u tom području".

EK podvlači da dopunjeni izveštaj o Albaniji "ukazuje na napredak u primeni reforme pravosuđa i postupka naimenovanja sudija i tužilaca, rezultate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, uključujući uzgoj kanabisa (marihuana) i krijumčarenje jakih droga".

Dopunjena ocena reformi ukazuje i na "sporazum koji otvara put reformi izbornog sistema i napore da se uhvati u koštac s neutemeljenim zahtevima za azil".

Kad je reč o Severnoj Makedoniji, Evropska komisija u saopštenju ističe "značajne korake u jačanju nezavisnosti pravosuđa, uključujući nedavno usvajanje izmenjenog zakona o Uredu državnog tužioca".

"U dopunjenoj oceni je ustanovljen i bolji rezultat u bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i reformi obaveštajnih službi i javne uprave",  navela je Komisija u Briselu.

Iako je Evropska komisija to preporučila još u proleće prošle godine, Severna Makedonija i Albanija na samitu EU u oktobru 2019. nisu dobile datum za početak pristupnih pregovora sa EU zbog protivljenja Francuske, Holandije i Danske.

Francuski predsednik Emanuel Makron je nedavno izjavio da, ukoliko dopunjeni izveštaj EK pokaže da su Skoplje i Tirana istinski, opipljivo sprovele dodatne, tražene reforme, Pariz bi mogao dati "zeleno svetlo" za datum pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Dosad je većina članica EU bila za to da se datum pregovora o članstvu odobri Skoplju, jer je bilo bitnih zamerki na vladavinu zakona u Albaniji, ali su Nemačka i još neke države Unije smatrale da bi to istovremeno trebalo dati i Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Prema izvorima Saveta ministara EU u Briselu, ne isključuje se mogućnost da vođi EU na zasedanju krajem ovog meseca odluče da se "političko 'zeleno svetlo’" da obema zemljama, s tim što bi se sam početak pregovora, prva "međuvladina konferencija", odložila dok se ne dobiju dodatni dokazi o uvreženju vladavine prava u Albaniji.

Izvor: EurActiv.rs