Arhiva vesti

Uspešno lansiran evropski satelit za merenje nivoa mora

Evropski satelit sa uređajima za precizno merenje nivo mora uspešno je lansiran u orbitu, gde će se pridružiti floti satelita iz programa Kopernikus Evropske unije koji prikupljaju podatke ključne za borbu protiv klimatskih promena.

Satelit Sentinel-6, izgrađen u Evropi, lansiran je iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, raketom Falkon-9 američkog privatnog raketnog programa SpejsEks, kao deo partnerskog programa EU i SAD.

Manje od sat vremena po poletanju, satelit je dosegao orbitu na nešto više od 1.300 kilometara udaljenosti od zemlje, i odmah je uspostavljen kontakt sa bazom na Aljasci, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Satelit će tokom sedam godina duge misije detaljno beležiti i mapirati nivoe mora. Za to je opremljen radarskim altimetrom koji meri vreme potrebno radarskim impulsima da putuju do zemljine površine i nazad, što u kombinaciji sa satelitskim lociranjem omogućava precizno merenje.

Pored toga, satelit poseduje i napredni mikrotalasni radiometar koji beleži količinu vodenih isparenja u atmosferi.

Nazvan po okeanografu i bivšem direktoru zemaljskih operacija američke svemirske svemirske agencije NASA Maklu Frajlihu, satelit koji liči na kućicu za pse će orbitirajući oko Zemlje izmerene podatke ažurirati svih deset dana. Još jedan identičan satelit, Sentinel-6B  treba da bude lansiran 2025. godine.

Dva satelita blizanca treba da obezbede kontinuitet merenja najmanje do 2030. godine. Podaci koje će obezbediti su od ključnog značaja za za klimatsku politiku, pošto je nivo mora jedan od važnijih indikatora globalnog zagrevanja.

Misije za monitoring pokazale su u proteklih 30 godina da je godišnji prosečni rast nivoa mora u svetu iznosio 3,2 milimetara, a da se poslednjih godina ubrzao na 4,8 milimetara godišnje, navela je u saopštenju ESA. U pojedinim delovima sveta, taj porast nivoa mora iznosi i znatno više.

"Za milione ljudi širom sveta koji žive u priobalnim zajednicama porast nivoa mora je jedna od najvećih opasnost izazvanih klimatskim promenama. Monitoring visine morske površine je  od ključne važnosti za razumevanje promena koje se događaju, kako bi nosioci odlučivanja imali osnove za sprovođenje adekvatne politike protiv klimatskih promena, a vlasti mogle da preduzimaju mere da zaštite ranjive zajednice",  navela je ESA.

Erik Leliet iz američke Nacionalne administracije za okeanografiju i atmosferu (NOAA) izjavio je da će satelit pomoći "da se na različite načine unaprede prognoze, uključujući i upotrebu atmosferskih merenja kako bi se pratili uragani u svim fazama, od njihovog formiranja, pa do nestanka".  

"Nalazi misije omogućiće vladama i institucijama da uspostave efikasnu zaštitu za priobalna područja. Podaci će biti od neprocenjive vrednosti ne samo za organizacije koja pomažu u prirodnim nesrećama, nego i za vlasti koje se bave urbanističkim planovima, sigurnošću objekata ili planiranjem nasipa", rekao je Filip Fam iz kompanije Erbas, koja je konstruisala satelit Sentinel-6.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton, u čiju nadležnost spada i svemirska politika EU, izrazio je zadovoljstvo zbog uspešnog lansiranja, a generalni direktor odeljenja Evropske komisije za odbrambenu industriju i svemir Timo Personen pozdravio je "novopridošlicu u floti satelita stražar (Sentinel) programa Kopernikus".

Sentinel-6 je deo programa Kopernikus Evropske unije, ali je njegova realizacija plod saradnje Evropske komisije, ESA, Eumetsata, NASA i NOAA, a doprinos je dala i francuska svemirska agencija CNES.

Uoči lansiranja 1,2 tone teškog satelita vladala je ogromna napetost pošto je početkom iste nedelje, 16. novembra, na raketi Vega Evropske svemirske agencije svega nekoliko minuta po lansiranju došlo do kvara na kablovima, koji je rezultirao gubitkom rakete i dva satelita koje je nosila u orbitu.

Sistemu satelita EU Kopernikus 2025. godine će se pridružiti i satelit Sentinel-7 čiji će zadatak biti da prati emisije ugljen-dioksida do njihovog izvora. EU će na taj način u borbu protiv klimatskih promena kao instrument dobiti i detaljnu mapu lokacija sa najvećom emisijom ugljen-dioksid.

Izvor: EurActiv.rs