Ministri EU: Bez odluke o pregovorima sa Skopljem i Tiranom
Arhiva: Vesti

Ministri EU: Bez odluke o pregovorima sa Skopljem i Tiranom

Šefovi diplomatija Evropske unije nisu uspeli da se dogovore o početku pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a nisu usvojili ni očekivane zaključke o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

To je 8. decembra saopštio nemački ministar za Evropu Mihael Rot, naglasivši da je odluku o pregovorima sa Skopljem zaustavila Bugarska koja se jedina protivi utvrđivanju pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i traži da se u taj okvir unese za ostale članice sporno bilateralno pitanje rešavanja nekih istorijskih razmimoilaženja dve strane.

Rot je na završetku dvodnevnog ministarskog zasedanja EU izjavio da "nije pitanje da li, već kad će početi pregovori o članstvu sa Skopljem" i rekao da treba tu pripreminiti "plan B", dodavši da je uveren da će se to dogoditi za vreme predsedavanja EU koje od januara preuzima Portugalija.

Nemački ministar za evropske poslove je to naglasio odgovarajući na pitanje da li, imajući u vidu da Sofija postavlja za Skoplje neprihvatljive uslove nacionalnog identiteta, može očekivati da EU ponudi Severnoj Makedoniji neki prelazni status "povlašćenog partnera".

Istovremeno su se evropski ministri samo ovlaš dotakli nacrta zaključaka o Zapadnom Balkanu, a pitanje otvaranja pregovora s Albanijom je takođe ostavljeno po strani, imajući u vidu da velike zamerke na vladavinu prava u Albaniji ima više članica EU, a posebno, Francuska, Holandija i Švedska.

Rot je podvukao da su za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana od ključnog značaja uvreženje vladavine prava, demokratije i pomirenje.

Vlada S.Makedonije: Bugarski veto neodgovorna i teška geostrateška greška

Na vest iz Brisela, vlada u Skoplju je ocenila da je Bugarska vetom na početak pregovora Severne Makedonije o prijemu u EU napravila "neodgovornu i tešku geostratešku grešku".

Vlada je istakla da ostaje na "istom strateškom koleseku" i da će voditi Severnu Makedoniju ka Uniji.

U saopštenju se konstatue da je Sofija stavljanjem veta na početak pregovora "stala na put makedonske integracije u EU, iako su njeni rezultati, kapaciteti i spremnost za početak pregovora nesporni".

"Republika Bugarska je stavila veto na početak pregovra Severne Makedonije sa EU i time stala na put našoj evropskoj integraciji za koju su u više navrata institucije EU i sve zemlje članice, uključujući i Bugarsku, potvrdile da u potpunosti ispunjavamo uslove", navela je vlada Zorana Zaeva.

Vlada poručuje da se Severna Makedonija "nikada se neće odreći prava na samoopredeljenje makedonskih građana" i da makedonski nacionalni identitet " nije bio, nije, i nemoguće je da bude predmet pregovora".

Pravo na samoopredeljenje makedonskih građana, piše u saopštenju, garantovano je Poveljom UN, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Lisabonskom deklaracijom kao ustavnom osnovom EU, i Ustavom Republike Severne Makedonije.

"Makedonski narod i makedonski jezik su stubovi makedonskog identiteta. Oni dolaze iz prošlosti, a u isto vreme su stubovi naše evropske budućnosti. Nažalost, proces proširenja kao strateški cilj EU je zaustavila Bugarska kao članica EU. Radi se o neodgovernoj i teškoj geostrateškoj grešci", ocenjeno je u saopštenju.

Podseća se da je u martu ove godine Savet EU jednoglasno odobrio početak pregovora sa Severnom Makedonijom i da se se s tim složile sve članice, uključujući i Bugarsaku.

"U izuzetno pozitivnom izveštaju Evropske komisije o reformskom napretku mi smo bolji od drugih zemalja kandidata, a čak i ispred nekih zemalja koje već pregovaraju. Naši rezultati i kapaciteti i naša spremnost za početak pregovra su nesporni. Neodobravanje pregovaračkog okvira je na štetu fundamentalnih principa i vrednosti EU", upozorava Vlada Severne Makedonije.

Vlada navodi da neće dozvoliti zastoj u unutrašnjim reformama, već će "pojačati tempo i povećaćemo prednost u demokratskim reformama koju imamo u regionu".

"Ostajemo na istom strateškom koloseku: Isporučili smo punopravno članstvo u NATO i vodićemo zemlju i ka EU! Naša obaveza je da izgradimo evropske standard! Za nas nema drugog puta, ne postoji alternativa. Makedonska budućnost je evropska", ocenila je vlada Zoraana Zaeva.

Skoplje je saopštilo i da specijalni predstavnik Vlade Severne Makedonije za rešavanje spora s Bugarskom 9. decembra  počinje prvu zvaničnu posetu Sofiji.

Kako je prenela agencija MIA, Vlado Bučkovski će se tokom dvodnevnog boravka u Sofiji sastati s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, s predsednikom Republike Rumenom Radevom, s ministarkom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharievom i s ministrom odbrane Krasimirom Karakačanovom.

Vlada Severne Makedonije je 1. decembra postavila Bučkovskog za svog specijalnog predstavnika za Bugarsku.

Taj bivši premijer i nekadašnji lider SDSM poznat je po dobrim kontaktima u Bugarskoj.

U bugarskom memorandumu dostavljenom Evropskoj komisiji i zemljama EU on se pominje kao jedna od ličnosti u Severnoj Makdoniji u koje se "ima poverenje da se iskreno bore za prijteljstvo i saradnju dve države".

Izvor: EurActiv

Najnovije