Arhiva vesti

EU produžila humanitarne programe za izbeglice u Turskoj

Evropska komisija 23. decembra je do početka 2022. produžila dva humanitarna programa u Turskoj iz kojih će se pomoći da 1,8 miliona izbeglica zadovolji osnovne potrebe a više od 700.000 dece nastavi školovanje.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da je potreba za humanitarnom pomoći izbeglicama u Turskoj povećana u uslovima pandemije korona virusa dodajući da je EU odlučna da pomogne kao i prethodnih godina.

"Srećan sam što su naši vodeći programi pomogli hiljadama izbegličkih porodica da imaju neku normalnost u svakodnevnom životu. To je pravi primer evropske solidarnosti", rekao je komesar.

Do početka 2022. produženi su programi Hitna mreža socijalne sigurnosti (ESSN) i Uslovni transfer gotovine za obrazovanje (CCTE), saopštila je Evropska komisija.

Iz programa ESSN više od 1,8 miliona izbeglica dobija mesečnu pomoć u gotovini za osnovne potrebe.

To je najveći humanitarni program finansiran od strane EU do sada a sprovodi ga Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u partnerstvu sa turskim Crvenim polumesecom.

Program CCTE, najveći humanitarni obrazovni program finansiran od strane EU, obezbeđuje pomoć porodicama čija deca redovno pohađaju školu.  

Taj program je pomogao da više od 620.000 dece izbeglica nastavi obrazovanje a u 2021. će podržati školovanje 700.000 dece.

Program sprovodi UNICEF u saradnji sa turskim Crvenim polumesecom.

U Turskoj živi gotovo četiri miliona izbeglica a 70% tog broja su deca i žene.

Čak 98% izbeglica u Turskoj živi van kampova, navela je Evropska komisija.

Navodi se i da je među izbeglicama oko 3,6 miliona Sirijaca koji su pobegli od rata.

Izvor: EurActiv