Arhiva vesti

Višegrad insajt: EU nemoćna i nevoljna da učini odlučan korak ka Balkanu

Evropska unija mora da preduzme odlučan korak ka Zapadnom Balkanu i pruži dostižnu perspektivu članstva, inače rizikuje da se odugovlačenjem pregovora dođe do učvršćivanja autokratija u zemljama regiona, ocenjeno je u izveštaju "Trendovi na Zapadnom Balkanu 2030" centralnoevropske platforme Višegrad insajt (Visegrad Insight).

"Uniji je potrebna jasna vizija perspektive proširenja na Zapadni Balkan. Uprkos novoj metodologiji i opipljivim finansijskim obećanjima, EU nedostaje dosledno vođena politika prema regionu", navodi se u izveštaju o glavnim trendovima na Zapadnom Balkanu koji će oblikovati politiku EU prema jugoistočnim susedima tokom naredne decenije.

Izveštaj je u decembru napravila platforma Višegrad insajt, nezavisne tink-tenk organizacije Fondacija Res Publika iz Varšave, uz finansijsku podršku poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

U zaključcima izveštaja se navodi da EU, opterećena unutrašnjim problemima, zamorom od proširenja i interakcijom sa "nominalno proevropskim političkim elitama", zavisna od dobre volje svih 27 članica, "nije u stanju i nije voljna" da preduzme odlučan korak ka regionu.

"Regionalne slabosti su dobro poznate političarima, diplomatama i ekspertima", piše u izveštaju.

Autori ocenjuju da je potrebna iskrena debata kako bi se uspostavila opipljivija i najvažnije dostižna perspektiva članstva koja će dati novu energiju lokalnim zajednicama i ojačati proevropske aktiviste.

Još jedna decenija pregovora i ispunjavanja zahteva EU dovešće u najboljem slučaju do održavanja trenutnog "stabilokratskog statusa kvo". U najgorem slučaju, to će gurnuti zemlje u "ponor dalje autokratske konsolidacije", sa svim njenim posledicama po te zemlje, region i EU.

U zaključcima se navodi da buđenje civilnog društva, zajedno sa decentralizacijom, ima potencijal da ublaži regionalne tenzije, oslabi narative spoljnih igrača i oslabi zarobljene države.

EU takođe može, dodaje se, da iz toga nauči kako da rešava svoje unutrašnje sukobe i prevaziđe prepreke na putu ka demokratizaciji u okviru procesa evropskih integracija.

Izvor: EurActiv