Arhiva vesti

Zajam od 40 miliona evra za oporavak malih i srednjih preduzeća iz Srbije pogođenih pandemijom

Dok kriza izazvana covidom-19 nastavlja da ugrožava globalnu ekonomiju, Evropska investiciona banka i Intesa Leasing Beograd (ILB) potpisale su zajam od 40 miliona evra za sprska mala i srednja preduzeća (MSP), kao i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom. Ova sredstva omogućiće ILB da putem lizinga finansira domaće kompanije pod fleksibilnijim i povoljnijim uslovima, u okviru EIB-ovih specijalnih finansijskih mera za borbu protiv covida-19 usvojenih u maju ove godine. Ovaj dogovor pomoći će očuvanju poslova, oporavku i razvoju privatnog sektora u Srbiji.

Teško pogođeni biznisi moći će po ubrzanim i povoljnijim uslovima da pristupe ovom finansijskom lizingu i nadomeste kratkoročne potrebe za održanje poslovanja, kao i za dugoročnije investicije. Namenjen je sektorima poput turizma, transporta, maloprodaje, logistike, proizvodnje i usluga. Ovo je treća transakcija za srpski privatni sektor, u okviru podrške Tima Evrope i  EIB-ovog finansijskog programa  za oporavak privatnog sektora na Zapadnom Balkanu.

Potpredsednica Ljiljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB-a u Srbiji, izjavila je: “Očuvanje poslovanja i radnih mesta i dalje je svakodnevni izazov za male biznisa širom Srbije koji zapošljavaju oko 60% radno aktivne populacije. Ova investicija omogućiće našem pouzdanom partneru u Srbiji – Intesa Leasing Beograd – da najugroženijim preduzećima obezbedi neophodna sredstva za opstanak, očuvanje biznisa, radnih mesta i likvidnosti. Takođe, time podržavamo i njihov oporavak nakon krize covidom-19, što je jednako značajno. Investiranjem 175 miliona evra u srpski privatni sektor tokom 2020. godine, jasno smo pokazali našu istrajnu podršku održivom oporavku malih i srednjih preduzeća i razvoju njihovog poslovanja tokom ove teške krize, i tako ćemo i nastaviti.”

Darko Popović, predsednik Upravnog odbora Intesa Leasing u Srbiji, izjavio je: “Zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo četvrtu po redu kreditnu liniju sa Evropskom Investicionom Bankom (EIB), našim dugogodišnjim partnerom, sa kojim smo do sada plasirali kredite u ukupnom iznosu od 30 miliona evra. Aktuelne okolnosti uzrokovane virusom COVID-19, najviše su pogodile mala i srednja preduzeća koja su sa jedne strane najranjivija, ali sa druge strane i najvažniji nosilac oporavka srpske ekonomije u periodu nakon pandemije. Intesa Leasing će kroz novu kreditnu liniju potpisanu sa EIB-om ponuditi ovom segmentu privrede povoljne izvore finansiranja kako bi doprineli njegovom osnaživanju i omogućili mu kontinuirano poslovanje.”

Ovo je četvrti zajam za podršku MSP koji je EIB potpisao u 2020. godini, zajedno sa dve garancije od strane Evropskog investicionog fonda, koji je deo Grupacije EIB. Ova sredstva koja ukupno iznose 175 miliona evra pospešiće oporavak privatnih biznisa koji su već duže vreme pod udarom krize covidom-19 i podržati ravnopravno zapošljavanje ljudi iz osetljivih društvenih grupa. Od 2009. godine do danas, EIB je investirao skoro 2 milijarde evra u srpsku ekonomiju i time doprineo očuvanju preko 320 000 radnih mesta.

Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, izjavio je: “Mala i srednja preduzeća predstavljaju stub srpske ekonomije i ovo je još jedan konkretan način da se pomogne onima koji su teško pogođeni krizom covida-19. MSP su zaista snažan generator ekonomskog oporavka: veliki broj srpskih preduzeća i startup kompanija našao je svoje mesto na lokalnom, kao i regionalnom tržištu. Time su značajno povećali svoj prihod i izvoz, razvili nove, inovativne proizvode i usluge, zaposlili dodatnu radnu snagu, od čega se više od 1000 visoko kvalifikovanih radnih mesta otvori u  inovativnom sektoru – takođe i zahvaljujući finansiranju Evropske unije. Zato je potrebno da ih sada podržavamo više nego ikad”.

O EIB:

Evropska investiciona banka (EIB) je institucija Evropske unije namenjena dugoročnom kreditiranju u vlasništvu njenih država članica. EIB obezbeđuje dugoročno finansiranje za sigurna i održiva ulaganja radi pružanja podrške realizaciji ciljeva politike EU.  www.eib.org

O EIB u Srbiji

EIB je aktivna u Srbiji od 1977. godine, finansirajući ključne infrastrukturne projekte, kao i mala i srednja preduzeća, industriju, sektor usluga i lokalne samouprave. Od početka svojih aktivnosti u Srbiji, ukupno je uloženo više od šest milijardi evra u mala i srednja preduzeća i oporavak transporta, obrazovanja, zdravstva i komunalne infrastrukture. Više informacija o projektima EIB u Srbiji dostupno je na linku: https://www.eib.org/en/projects/regions/enlargement/the-western-balkans/serbia/index.htm

O EIB-u na Zapadnom Balkanu:

EIB je jedan od vodećih međunarodnih finansijera na Zapadnom Balkanu. Od 2007. Banka je finansirala projekte u regionu u ukupnom iznosu od osam milijardi evra. Pored toga što nastavlja da podržava obnovu i unapređenje javne infrastrukture, od 2010. godine, EIB je proširila polje delovanja na mnoge nove oblasti, poput zdravstva, istraživanja i razvoja, obrazovanja i malih i srednjih preduzeća.

Detaljne informacije o aktivnostima EIB na Zapadnom Balkanu dostupne su na sledećoj veb-stranici:  www.eib.org/en/publications/the-eib-in-the-western-balkans

O „Timu Evrope“ i odgovoru na krizu izazvanu pandemijom na Zapadnom Balkanu

Kao deo strategije #TeamEurope, globalnog odgovora EU na krizu izazvanu covidom-19, EIB je pripremila paket direktne podrške od 1,7 milijardi evra, prvenstveno za mala i srednja preduzeća i zdravstveni sektor. Ukupan paket finansijske podrške EU za Zapadni Balkan iznosi više od 3,3 milijarde evra. Više informacija dostupno je na linku: https://www.eib.org/en/press/all/2020-111-eib-group-to-contribute-eur1-7-billion-to-the-eu-s-covid-19-response-package-for-the-western-balkans

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji