Arhiva vesti

Zvaničnici EU potpisali trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potpisali su 30. decembra u ime EU sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom. Sporazum, koji je postignut posle višemesečnih teških pregovora stupiće na snagu 1. januara 2021. Kasnije istog dana sporazum je potpisao i britanski premijer.

Šarl Mišel saopštio je posle kratke ceremonije potpisivanja u Briselu da je u pitanju "pravedan i izbalansiran sporazum koji u potpunosti štiti fundamentalne interese EU i za građane i kompanije stvara stabilnost i predvidljivost".

On je rekao da je taj dokument rezultat intenzivnih pregovora u kojima je EU "demonstrirala do sada nezabeleženi stepen jedinstva".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u kratkoj poruci preko Tvitera poručila da sporazum kasnije tokom dana u Londonu treba da potpiše i britanski premijer Boris Džonson.

"Bio je to dug put. Vreme je da ostavimo Bregzit za sobom. Naša budućnost se stvara u Evropi", navela je Fon der Lajen.

Sporazum, koji koji će provizorno početi da se primenjuje od 1. januara kada Britanija napušta jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju, još treba da razmotre i Evropski parlament i šefovi država i vlada EU, kako bi bio i zvanično ratifikovan.

Šarl Mišel izjavio je da je EU spremna da i dalje rame uz rame sa Velikom Britanijom rešava sve bitnije probleme.

"To će biti slučaj sa klimatskim promenama, u susret (klimatskom) samitu COP26 u Glasgov, sa globalnim odgovorom na pandemiju, možda i sa posebnim ugovorom o pandemijama. Kada je reč o spoljnim poslovima, na bazi zajedničkih vrednosti i interesa tražićemo saradnju o specifičnim pitanjima", rekao je Mišel.

"Postoje krupna pitanja o kojima ćemo razgovarati na redovnoj osnovi, kao što to činimo sa našim strateškim partnerima, i ja se radujem toj saradnji" dodao je Šarl Mišel.

Sporazum, koji je postignut 24. decembra, početkom nedelje su odobrili i ambasadori zemalja članica u Savetu EU, a o njemu treba da se izjasni i  britanski parlament. Očekuje se da će britanski poslanici odobriti sporazum pošto Džonsonova konzervativna vlada ima parlamentarnu većinu, a taj dokument podržavaju i opozicioni laburisti.

EU će sporazum do 31. decembra objaviti u službenom listu kako bi mogao da stupi na snagu 1. januara. Njegova primena će od tog datuma biti privremena, dok ga ne ratifikuje Evropski parlament.

Nakon što su se Britanci na referendumu 2016. godine tesnom većinom izjasnili za Bregzit, Velika Britanija je 31. januara ove godine izašla iz članstva u EU, a u ponoć 31. decembra ističe jednogodišnji prelazni period posle kojeg London napušta i jedinstveno tržište i carinsku uniju EU.

I Džonson potpisao sporazum

Britanski premijer potpisao je 30. decembra u Londonu trgovinski sporazum zaključen sa EU o trgovinskim odnosima od 1. januara.

Džonson, koji je potpisao sporazum pred kamerama, izjavio je da dokument predstavlja "početak divnog odnosa Velike Britanije i njenih prijatelja i partnera EU", prenosi AFP.

Sporazum su pre Džonsona u Briselu potpisali predsednik Evropskog saveta i predsednica Evropske komisije. Dokument je potom avionom poslat u London Džonsonu na potpisivanje.

U međuvremenu je donji dom britanskog parlamenta, Predstavnički dom, odobrio trgovinski sporazum. O njemu tokom dana treba da raspravlja i gornji dom Parlamenta, Dom lordova, i ukoliko ga usvoji, sporazum još treba da odobri kraljica Elizabeta Druga da bi stupio na snagu 31. decembra u 23.00 po lokalnom vremenu.

Izvor: EurActiv