Arhiva vesti

Pozitivne poruke evroposlanika o budućnosti S. Makedonije i Albanije u EU

Evroposlanici iz Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) u izveštajima o Severnoj Makedoniji i Albaniji pozdravili su opredeljenje te dve zemlje za evrointegracije i podržali da s njima počnu pregovori o pristupanju EU.

Izveštaji AFET o izveštajima Evropske komisije za 2019-2020. za Albaniju i Severnu Makedoniju usvojeni su u popodnevnim satima 4. marta.

U izveštaju o Severnoj Makedoniji evroposlanici su istakli da EU treba da pokaže jasnu političku volju i održi prvu međuvladinu konferenciju sa tom zemljom i tako zvanično obeleži početak pristupnih pregovora.

To treba da se uradi što pre da se spreče dalja odlaganja, da se "potvrdi kredibilnost, objektivnost i pouzdanost procesa pristupanja" i istovremeno spreči da odlaganja nanesu šteti pomirenju koje je postignuto u regionu, navodi se.

Evroposlanici su pozvali vlasti i političke partije u Severnoj Makedoniji da istraju u zajedničkim naporima da ojačaju demokratiju, nastave borbu protiv korupcije i da pojačaju vladavinu prava, dobrosusedske odnose  i regionalnu saradnju unapređujući klimu za medijske slobode i civilno društvo.

Kada je reč o bilateralnim pitanjima sa susednim zemljama, članovi AFET pozvali su Severnu Makedoniju da ima kooperativan i konstruktivan pristup pregovorima u okviru Sporazuma iz Prespe sa Grčkom i Ugovora o dobrosusedskim odosima sa Bugarskom.

Takođe su izrazili žaljenje što se Severna Makedonija i Bugarska još nisu dogovorile oko nerešenih bilateralnih pitanja.

Evroposlanici su pozdravili pristupanje Severne Makedonije NATO i pozvali tu zemlju da nastavi da se usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno kada je reč o merama protiv Rusije.

Takođe su izrazili zabrinutost da Severna Makedonija postaje sve više zavisna na polju energetike i ekonomije od trećih zemalja.

Unapređenje procesa evrointegracije Albanije je katalizator reformi

U izveštaju evroposlanika iz AFET za Albaniju pozdravljeno je jasno opredeljenje te zemlje za evrointegracije i podržan početak pregovora o pristupanju EU.

Evroposlanici su naveli da je jasan strateški fokus i posvećenost evrointegracijama Albanija pokazala dobrim susedskim odnosima i kontinuiranim sprovođenjem reformi povezanih sa pristupanjem EU.

Oni su pozvali da se bez daljih odlaganja održi prva međuvladina konferencija sa Albanijom koja će formalno označiti početak pregovora o pristupanju EU.

Takođe su evroposlanici istakli da rivali EU žele da potkopaju dalju integraciju i političku stabilnost Zapadnog Balkana.

Kako su naveli članovi AFET, napredak Albanije na putu ka EU zavisi od trajnih, dubokih i nepovratnih reformi u osnovnim oblastima, počev od vladavine prava, efikasnog funkcionisanja demokratskih institucija i javne administracije, kao i ekonomije.

"Ključna je reforma pravosuđa jer podstiče borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz dobre susedske odnose i regionalnu saradnju", navodi se u saopštenju AFET.

Od političkih lidera Albanije su zatražili da "ulivaju poverenje" tako što će biti transparentniji i prevazići nedostatak dijaloga.

Evroposlanici su izrazili ozbiljne bojazni oko polarizovane političke klime i nedostatka održive međupartijske saradnje koja i dalje koči demokratske procese u Albaniji.

Kako se navodi, opšti izbori 25. aprila biće ključni trenutak za konsolidaciju i obnovu demokratskih procedura i struktura i za dostizanje višeg nivoa političke stabilnosti.

"Slobodni i pošteni izbori su fundamentalni za EU integracije", istakli su evroposlanici u izveštaju o Albaniji.

Izvor: EurActiv