Arhiva vesti

Laura Koveši nova šefica Javnog tužilaštva Evropske unije

Novo Javno tužilaštvo Evropske unije počelo je sa radom 1. juna, a za šeficu novonastale institucije izabrana je Laura Koveši, dokazano ime u borbi protiv korupcije. Tužilaštvo je osnovano sa ciljem da istražuje prevaru, korupciju i pranje novca u evropskom budžetu.

Sedište tužilaštva je u Luksemburgu, ali će dobrim delom biti upućeno na nacionalne tužioce, a njih su dužne da imenuju države članice Evropske unije. Saradnja s Tužilaštvom je dobrovoljna, jer je dogovorena u okviru tzv. "pojačane saradnje“, mehanizma koji Uniji omogućava nove projekte bez menjanja važećih propisa.Tu počinju problemi jer se države članice nalaze u poziciji da odugovlače sa imenovanjem tužioca ili da odbiju saradnju sa Tužilaštvom. Do sada saradnju su odbili Mađarska, Poljska, Danska, Švedska i Irska. Pored ovih članica Malta je odugovlačila u imenovanju svojih tužilaca, što je posebno indikativno zbog nedavnog ubistva istraživačke novinarke na Malti, Dafne Karuane Galicije.

U obavljanju novog posla Laura Koveši imaće podršku kolega iz Italije i Nemačke, Danila Ćekarelija i Andreša Ritera, u vidu njenih zamenika, a prva dva slučaja za Tužilaštvo dolaze iz ove dve zemlje.

Laura Koveši je rumunska javna tužiteljka, koja je dugo odolevala političkim pritiscima i proslavila se u borbi protiv korupcije. Kao glavna tužiteljka rumunskog Nacionalnog direktorata za borbu protiv korupcije (DNA/DNK), Laura je tokom pet godina poslala 68 visokih funkcionera na sud, uključujući 14 aktuelnih ili bivših ministara rumunske vlade i 53 poslanika iz oba doma rumunskog parlamenta.   

Dok se većina zemalja članica Evropske unije raduje saradnji sa novom institucijom i pozdravlja izbor Laure Koveši, Rumunija ne podržava njen izbor za šeficu Tužilaštva.