Arhiva vesti

Završen sastanak Kurtija i Vučića, naredna runda dijaloga u julu

BRISEL – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak ocenio je danas da je ovo bio prvi sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija uz napomenu da nije bio lak, ali da je važno da se dogodio, prenosi FoNet.

“Oba lidera su otvoreno i iskreno iznela šta očekuju od dijaloga, a za EU je važno da su potvrdili da nema drugog načina za napredak osim dijaloga i predanosti da rade na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz dijalog”, rekao je Lajčak i dodao da će se dijalog nastaviti pre kraja jula.

Kako je istakao, Evropska unija, građani Srbije i Kosova imaju velika očekivanja od dva lidera da prevaziđu nasleđe prošlosti i da Kosovo i Srbija budu posvećeni zajedničkoj evropskoj budućnosti, kroz normalizaciju odnosa na sveobuhvatan način.

Kurti: Izneli smo četiri nova predloga

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je kosovska strana bila konstruktivna na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem su izneta četiri predloga Prištine, ali to nije bio slučaj i sa srpskom delegacijom, prenosi RTK.

“Učestvovaćemo u ovom procesu, koji je težak. Dok je druga strana govorila o starim idejama, mi smo izneli četiri nova predloga. Predložili smo pokretanje novog sporazuma o SEFTA, drugi predlog je bio da posle samita NATO, gde su date jasne i jednoglasne poruke, bude potpisana deklaracija o miru između Kosova i Srbije da neće napadati jedni druge”, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, naredni predlog je bio da u slučaju nestalihi srpsku delegaciju napusti Veljko Odalović, koji je zajedno sa Zoranom Anđelkovićem vodio okupirano Kosovo.

Kurti je dodao da se, kada je reč o manjinama, uvede reciprocitet.

“Za Srbe na Kosovu imali bismo Nacionalno veće, kao u Srbiji za Albance. Ova tri predloga su odbijena, ali za SEFTA nisu odgovorili. Nadam se da će ozbiljno razmotriti naš predlog koji smo danas dali”, objasnio je premijer Kosova.

Vučić: Došli da se ne dogovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je prištinska delegacija došla na razgovore u Brisel bez namere da se o bilo čemu dogovori osim da pita kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

“Čovek je došao da se ne dogovori, došao je da pita kada ću da priznam nezavisnost Kosova i kada sam rekao – nikad, on se detonirao”, izjavio je danas Vučić novinarima komentarišući sastanak sa kosovskom delegacijom koju je predvodio premijer Aljbin Kurti, prenosi FoNet.

Posle današnje runde dijaloga, pod okriljem EU, Vučić je izdvojio tri važna detalja – da albanska strana ne želi da ispuni obaveze o formiranju zajednice srpskih opština i sporazume koji su njihovi prethodnici u dijalogu potpisali, zahtev Prištinske delegacije da znaju kada će Srbija priznati nezavisno Kosovo, te da “incidentima i provokacijama” nazivaju to što Srbi žele da prisustvu liturgijama u svojim crkvama.

Vučić je rekao da ovakvom sastanku dosad nije prisustvovao, da je bio oštar u komunikaciji, ali da nije psovao i nije prelazio granicu.

“Apsulutno se ništa ni o čemu nismo mogli saglasit”i, rekao je Vučić ističući da za Beograd “ne postoji ništa važnije” od obezbeđivanja sigurnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji i poštovanja svega što je potpisano.

Vučić je kao istakao da je važno imati prinipijelan pristup u potrazi za nestalima i da je bitno otkriti gde je sahranjen svaki Albanac i svaki Srbin, navodeći da je srpska strana tražila ekshumacije na devet lokacija.

Izvor: European Western Balkans