Arhiva vesti

Završen drugi sastanak Kurtija i Vučića, jedini dogovor da se dijalog nastavlja

foto: Evropska unija

BRISEL – Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu bio težak i da je predstavio vrlo različite pristupe normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, prenosi FoNet.

Ostvarili smo vrlo mali napredak, ocenio je Lajčak. Prema njegovim rečima, razgovarano je o nekoliko konkretnih predloga, “ali je jedini rezultat da će dijalog biti nastavljen“.

Lajčak je izjavio da su se Vučić i Kurti složili da glavni pregovarači, uz posredovanje EU, svakog meseca održavaju sastanke posvećene aktuelnoj situaciji i pripremi sastanaka na visokom nivou.

“Vučić i Kurti su se složili da se sretnu u septembru”, rekao je Lajčak i konstatovao da je za EU važno da naglasi da evropska budućnost Srbije i Kosova zavisi od normalizacije njihovih odnosa.

“Zato očekujemo da obe strane sarađuju, kako bi prevazišle nasleđe prošlosti i rešile sve međusobne probleme”, poručio je Lajčak.

Kurti: Predložio sam sporazum od 6 tačaka, Vučić odbio

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Briselu da nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji, prenosi N1. 

„Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu istoriju gde je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod. Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid“, kazao je Kurti obraćajući se novinarima iz Srbije, posla sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kazao je da je predsedniku Srbije poklonio tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede.

„Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod UNMIK-om, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom“, kazao je on.

Kazao je da je protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, pogotovo prema manjinama. „Oni koji žele podelu, njima odgovaraju takvi akti“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da je predložio mirovni sporazum koji nije prihvaćen od strane Srbije.

„Na početku sam predložio pisani sporazum od šest tačaka koji nije prihvaćena. Sporazum je odbijen pre nego što je pročitan. Za mene to dokazuje nespremnost za sporazum“, kazao je Kurti.

I zamenik premijera Besnik Bisljimi je na sastanku pročitao spisak od 11 trgovinskih barijera koje Srbija treba da elimiše.

Kurti je rekao da su u okviru pitanja o nestalima zatražili da se ubace reči „suočavanje sa prošlošću, koji je prihvaćen od strane visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Borela, ali Vučić nije prihvatio da se razgovara o ovoj tački“.

Kazao je da su se dogovorili da se tokom avgusta održi sastanak delegacija dve zemlje, dok bi se u septembru održao sastanak na najvišem nivou.

Vučić: Teško racionalno razgovarati sa iracionalnim ljudima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle današnjeg razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu da je mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak od prethodnog, ali da se uverio da je to moguće, prenosi FoNet.

Vučić je rekao da je Srbija u potpunosti prihvatila sve predloge Evropske unije vezane za jačanje napora u identifikaciji nestalih osoba i uzdržavanje od akcija čiji bi rezultat bila destabilizacija na terenu, ali da Priština to nije želela.

“Suština tvrdnji Prištine je da je Srbija kriva za tri genocida nad kosovskim Albancima, od kojih je prvi vezan za 1878. godinu, posle Berlinskog kongresa, a drugi za period posle Drugog svetskog rata”, izjavio je Vučić, uz ocenu da je razgovor bilo „vrlo neprijatan“ i da su predstavnici Prištine „došli da razore dijalog“. Ne žele da pričaju o budućnosti.

On je dodao da je teško racionalni razgovarati sa iracionalnim ljudima.

“Kurti se vraća u 19. vek, rekao je Vučić i dodao: „Zabrinut sam. Ne znam šta ćemo da radimo“. Teško je razgovarati sa iracionalnim ljudima. Razumem da je bilo zločina na obe strane, ali oni to ne prihvataju, već misle da su bili isključivo žrtve”, izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije izneo je stav da je strategija Prištine da se pregovori sa Beogradom obesmisle i ukinu i da se u međuvremenu nešto dogodi, pošto kosovski Albanci nisu zainteresovani za ozbiljan dijalog.

“Ne možemo da postignemo dogovor da će se obe strane suzdržavati od akcija koje mogu dovesti do destabilizacije situacije na terenu. Možda zbog svog naoružavanja neće da pristanu na tu tačku, rekao je Vučić, uz tvrdnju da je ove godine zabeleženo 80 teških incidenata protiv bezbednosti Srba na Kosovu, što je više u odnosu na celu 2020. godinu. Natavićemo da razgovaramo, ali sam sada mnogo više zabrinut za Srbe na Kosovu”, zaključio je Vučić.

Izvor: European Western Balkans