Arhiva vesti

Vlada predložila projekte za dodelu 241 miliona bespovratnih sredstava iz EU

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović predložila je, u ime Vlade Srbije, sedam projekata za dodelu bespovratnih sredstava za investicione grantove u iznosu od 241,3 miliona evra, dok je ukupna vrednost predloženih projekata 785,5 miliona evra.

Joksimović je rekla kako očekuje da Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan u decembru donese zvaničnu odluku o podršci navedenim predlozima Vlade Srbije.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je poseban vid podrške Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija pripremi i realizaciji infrastrukturnih projekata.

Jedan je od glavnih instrumenata za sprovođenje prioritetnih infrastrukturnih projekata, a predviđa ulaganja bespovratne pomoći u iznosu do devet milijardi evra u u prioritetne oblasti i projekte koji doprinose daljem povezivanju u regionu, kao i poboljšanju veza sa EU.

Predloženi projekti iz sektora transporta, obuhvataju železnički i vodni transport u vrednosti od 125,2 miliona evra i usmereni su na modernizaciju železničke pruge Niš – Dimitrovgrad – granica sa Bugarskom, rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg i izgradnje drugog koloseka na deonici Stalać – Đunis, ali i na osiguravanje bezbednosti plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata, objasnila je Joksimović.

U sektoru životne sredine predložena je intervencija na izgradnji i rehabilitaciji kanalizacionih mreža, odnosno glavnih kolektora u Jagodini, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu u ukupnom iznosu od 45 miliona evra kroz projekat vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda na teritoriji na kojoj živi pola miliona stanovnika.

U oblasti energetike zatražen je iznos od 36,1 milion evra za realizaciju Transbalkanskog koridora izgradnje delekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH ali i za razvoj distributivne mreže električne energije.

Joksimović je posebno je ukazala na važnost projekta Ruralni širokopojasni internet, u oblasti digitalne infrastrukture, vrednog više od 30 miliona evra, a ima za cilj povezivanje oko 135. 000 korisnika, pre svega domaćinstava i škola, kao i oko 2.000 drugih javnih objekata na brzi internet.

Izvor: European Western Balkans