Arhiva vesti

COVID sertifikati S. Makedonije prihvaćeni u EU, za ostatak regiona proces u toku

BRISEL – Od danas će COVID sertifikati koje je izdala Severna Makedonija biti prihvaćeni u EU pod istim uslovima kao i digitalni COVID sertifikat EU, dok je proces uključivanja drugih zemalja Zapadnog Balkana u sistem EU u toku, potvrđuje Evropska komisija za European Western Balkans.

Komisija je juče usvojila tri odluke o ekvivalentnosti za Severnu Makedoniju, Tursku i Ukrajinu. To znači da će zemlje biti povezane sa sistemom EU. Takođe su se složile da prihvate EU digitalni COVID sertifikat za putovanja iz EU u svoje zemlje.

„Severna Makedonija je prvi partner sa Zapadnog Balkana koji je povezan sa EU digitalnim COVID sertifikatom. EU je od samog početka pokazala svoju opredeljenost da tretira region Zapadnog Balkana kao privilegovane partnere povezujući ih sa mehanizmima i instrumentima Unije u kontekstu pandemije COVID-19 ”, izjavila je portparolka EU za naš portal.

Kako kaže, Komisija se raduje uključivanju ostalih partnera sa Zapadnog Balkana u sistem.

„Održali smo pripremne sastanke sa svima i proces je u toku, nadamo se da ćemo uskoro videti još uključivanja. Drago nam je što vidimo da EU ovde postavlja trend i tehnološko vođstvo “, rekla je portparolka.

Uredba EU o digitalnom COVID sertifikatu stupila je na snagu 1. jula 2021. To je digitalni dokaz da je osoba ili vakcinisana protiv COVID-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preležala COVID-19.

Nosilac EU digitalnog COVID certifikata na putovanju bi u principu trebao biti izuzet od ograničenja slobodnog kretanja: države članice EU trebalo bi da se suzdrže od nametanja dodatnih ograničenja putovanja nosiocima EU digitalnog COVID certifikata, osim ako su neophodne i proporcionalne radi zaštite javnog zdravlja.

Isti status sada imaju osobe sa sertifikatom Severne Makedonije, Ukrajine i Turske.

„Drago mi je što vidim da se spisak zemalja koje primenjuju sistem zasnovan na EU digitalnom sertifikatu o COVID-u stalno povećava i da postavljamo standarde na međunarodnom nivou. To će pomoći da se olakša bezbedno putovanje, takođe izvan granica naše Unije ”, rekao je juče komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji naglasio je da su partneri u EU sastavni deo zajedničkog bezbednog otvaranja.

„Želim dobrodošlicu Ukrajini, Severnoj Makedoniji i Turskoj u našem sistemu sertifikata za digitalni COVID i radujem se što skorijem povezivanju još naših suseda“, rekao je komesar.

Izvor: European Western Balkans