Arhiva vesti

Međustranački dijalog u petak i subotu, teme mediji i integritet izbornog procesa

foto: Evropska unija

Međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta nastaviće se u petak, 17. septembra u Palati Srbija u Beogradu, stoji u nacrtu dnevnog reda u koju je European Western Balkans imao uvid.

Biće to ukupno peti sastanak vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, računajući i tri sastanka održana krajem 2019. godine.

Otvaranje međustranačkog dijaloga predviđeno je za 12 sati u petak, a pre toga će posrednici održati sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, sa početkom u 11.15.

Plenarana sednica, na kojoj će teme, kako se navodi, biti ravnopravan pristup medijima, medijski pluralizam kao i medijska etika i standardi i integritet izbornog procesa, planirana je da se održi od 12.30 do 14 časova, a od 15 do 19.30 predviđena je, kako se navodi u nacrtu dnevnog reda, “radna sesija i opciono paralelna sesija”.

U subotu, 18. septembra, plenarna sednica će početi u 8.30, nakon koje sledi novi sastanak sa Ivicom Dačićem, a od 10 do 11 sati predviđen je sastanak posvećen zaključcima i daljim koracima, koji će pratiti konferencija za medije.

Podsetimo, prethodni sastanak međustranačkog dijaloga, sa sličnim formatom, održao se u petak i subotu 9. i 10. jula. Posrednici su nakon njega izradili nacrt radnog dokumenta koji je učesnicima poslat početkom septembra.

U ponedeljak, 12. septembra, istekao je rok za podnošenje dodatnih komentara na radni dokument. Većina učesnika iz opozicije kritikovala je dokument kao nedovoljno određen, a Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne da(vi)mo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret ove nedelje objavili su i predlog konkretnog sporazuma između vlasti i opozicije.

Vladajuća koalicija najavila je ranije da izbore za predsednika Republike, skupštinu grada Beograda, kao i vanredne parlamentarne izbore, planira da zakaže za 3. april 2022. godine.

Izvor: European Western Balkans