Arhiva vesti

Srbija i Evropska unija: treći kvartal 2021.

foto: Evropska unija

Današnji datum predstavlja odličnu priliku za osvrt na napredak Srbije na polju evropskih integracija u prethodnim mesecima. On nam služi kao važan podsetnik na to kakve vrednosti želimo i kakvoj budućnosti težimo, ali i kao alarm koji ukazuje na stanje demokratije u našem društvu. Zato hajde da se vratimo na početak druge polovine ove godine i vidimo šta se sve dešavalo na evropskom putu Srbije u trećem kvartalu 2021. godine.

Početak slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije i obećano stavljanje Zapadnog Balkana u fokus, predstavljalo je dobru polaznu osnovu za ubrzanje procesa evrointegracija u Srbiji. Pokrenute regionalne inicijative, forumi za dijalog i održani sastanci državnika Zapadnog Balkana tokom leta, odavali su utisak da će saradnja podstaći zemlje da se zajednički približe Uniji. 

I nakon ova tri meseca, poruka je ista - čeka nas dug put, uz mnogo koraka koje treba preći.

Regionalne inicijative takođe su obeležile tople letnje mesece iza nas i pokazale da prostora za saradnju na Zapadnom Balkanu ima. Ono što je zajedničko svim zapadnobalkanskim partnerima jeste nastojanje da postanu deo Evropske unije, a na Forumu za dijalog, održanom u Prespi, poslata je upravo takva poruka - Zapadni Balkan je deo koji nedostaje evropskoj slagalici. Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju bila je i jedna od poruka na održanom šesnaestom po redu, Bledskom strateškom forumu, a Evropski komesar za proširenje Evropske unije, Oliver Varhelji istakao je da Unija ne sme da dozvoli sebi da izneveri ovaj region.

Zapadni Balkan je deo koji nedostaje evropskoj slagalici kako bi ona bila potpuna, a dijalog i jasni izborni uslovi su delovi koji fale kako bi se srpsko društvo moglo nazvati demokratskim. 

Govorom o stanju Unije, koji je na međunarodni dan demokratije održala predsednica Evropske komisije, najavljena je poseta Ursule fon der Lajen Zapadnom Balkanu. Tokom obraćanja fon der Lajen je ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana nazvala ulaganjem u budućnost Evropske unije. Tokom trodnevne posete ona se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i poručila da je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji. Predsednika Evropske komisije osvrnula se i na mlade u Srbiji i istakla da oni zaslužuju budućnost koja je digitalna, zelena i prosperitetna. Prema poslednjem Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih, 39 odsto mladih osoba u Srbiji podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Čini se da nas sa svih strana pozivaju i podsećaju da smo deo Evrope, da je naša budućnost zajednička i da treba da odlučno koračamo ka boljem, demokratskom društvu. S druge strane, mi češće biramo prečice i skraćujemo korake udaljavajući se od cilja pregovora koje smo otpočeli pre sedam godina. Sa kakvim rezultatima ćemo zaključiti poslednja tri meseca ove godine zavisi, kao i do sada, isključivo od nas - od toga da li ćemo reforme odlagati i ostavljati za neka “bolja vremena”, ili ćemo ipak ovu godinu završiti s boljim rezultatima nego prethodnu.