Arhiva vesti

Fon der Lajen: Nema sumnje da je cilj EU proširenje

foto: Evropska unija

Proširenje je bez sumnje cilj Evropske unije, izjavila je 6.oktobra predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, pohvalivši veliki napredak u reformama koje su ostvarile zemlje Zapadanog Balkana.

Ursula fon der Lajen je po završetku samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja rekla da je poruka Komisije veoma jasna, a to je da je Zapadni Balkan deo iste Evrope kao i EU, a da deklaracija usvojena na samitu jasno pokazuje posvećenost EU proširenju i spremnost da ide napred.

"Delimo istu istoriju, interese, vrednosti i ubeđena sam istu sudbinu. EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana i moja Komisija će učiniti sve napore da proces proširenja napreduje. Želimo Zapadni Balkan u EU. Nema sumnje da je naš cilj proširenje", izjavila je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i premijerom Slovenije Janezom Janšom.

Dodala je da je Ekonomski i investicioni plan u srži angažovanja EU u regionu i da je sada fokus na razvoju regionalnog zajedničkog tržišta.

Predsednica EK je rekla da su države Zapadnog Balkana ostvarile veliki napredak u reformama, a da je tokom nedavne posete regionu osetila "nestrpljenje i frustraciju" zbog sporog procesa evropskih integracija.

"Jasno je da naši partneri na Zapadnom Balkanu sprovode važne reforme. Postoji veliki vidljivi napredak, puno se promenilo na bolje i treba da ostanu na tom putu", rekla je Fon der Lajen, izdvojivši kao najvažnije reforme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija i ekonomiji.


U međuvremenu, dodala je, i EU mora da ispuni svoje obaveze kako bi sačuvala kredibilitet.

"Nepostojanje odluke da se otvore pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom ugrožava naš položaj i uticaj u regionu", kazala je predsednica EK, izrazivši uverenje da će Sofija i Skoplje uspeti da nađu rešenje.

Fon der Lajen je rekla da je "dogovor Srbije i Kosova o registarskim tablicama, postignut uz posredovanje EU, odlična poruka regionu da je za pregovaračkim stolom moguće naći rešenja čak i u teškim situacijama".

Na samitu je, kako je rekla, velika većina lidera izrazila podršku procesu proširenja, "čak i oni najskeptičniji".

Takođe su donete važne odluke o akcionom planu za Zelenu agendu Zapadnog Balkana, inovacionu agendu i smanjivanju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da region Zapadnog Balkana ima stratešku važnost za Evropsku uniju i da je na samitu istaknuto da su sada prioriteti sprovođenje reformi, investicije i rešavanje postojećih sporova.

Izvor: Euractiv