Arhiva vesti

Pisonero: Očekuje se da Srbija ispuni obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

foto: Evropska unija

BRISEL – Iako privlačenje stranih direktnih investicija ne podleže sankcijama, Srbija se kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji obavezala da će se postepeno usklađivati sa spoljnopolitičkim stavovima EU, uključujući i restriktivne mere”, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, prenosi FoNet.

Ona je tako u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) reagovala na poziv Beograda ruskim kompanijama da presele proizvodnju u Srbiju i tako plasiraju svoju robu na tržište EU bez carina.

“EU očekuje da Srbija ispuni svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što je od od suštinskog značaja za pristupanje zemlje EU. Roba proizvedena u Srbiji, uključujući i onu koja je u vlasništvu ruskih pravnih lica, morala bi da bude u skladu sa posebnim pravilima porekla kako bi imala koristi od bescarinskog pristupa jedinstvenom tržištu EU”, podvukla je Pisonero.

Ona je dodala i da je Evropska komisija “ohrabrila sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, da uspostave nacionalni pregled stranih ulaganja, u skladu sa pravilima skrininga koji postoje u EU i koji su fokusirani na pitanja bezbednosti i javnog reda”.

Pisonero je podsetila da je Evropska unija glavni partner Srbije i u trgovini i investicijama.

“U 2020. godini ukupna robna razmena između Srbije i EU iznosila je 61 odsto, dok 68 odsto direktnih stranih investicija dolazi iz EU. Nasuprot tome, ukupna robna razmena Srbije sa Rusijom iznosila je samo pet posto, a samo devet posto stranih investicija bilo je iz Rusije”, navela je portparolka EK.

Ukoliko bi ruske kompanije deo proizvodnje preselile u Srbiju, odatle bi se roba mogla plasirati na evropsko tržište, što je na otvaranju foruma Srpsko-ruskog poslovnog foruma 4. i 5. oktobra u Beogradu kao prednost naveo ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, podseća RSE. Srbija, koja je država kandidat za članstvo u EU, ima sporazume o slobodnoj trgovini sa evropskim blokom po osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. ali i sa Rusijom, i to od 2000.

Izvor: European Western Balkans