Arhiva vesti

Prvi neformalni ministarski sastanci u sklopu francuskog predsedavanja EU

foto: Evropska unija

Ministri odbrane zemalja EU okupili su se 12. januara u francuskom Brestu na dvodnevnom neformalnom sastanku koji je ujedno i prvi ministarski sastanak u sklopu francuskog predsedavanja Savetom EU. Samo dan kasnije u Brestu počinje i dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Ministri odbrane razgovaraće na sastanku 12. i 13. januara o Beloj knjizi, dokumentu u sklopu "Strateškog kompasa", koji treba da definiše kurs bezbednosti i odbrane do 2030. godine.

"Strateški kompas" biće, uz druge teme, i na dnevnom redu dvodnevnog neformalnog sastanka šefova diplomatija EU, koji počinje dan kasnije, 13. januara takođe u Brestu.

"Na osnovu zajedničke analize pretnji, odrediće se akcije koje treba preduzeti u četiri ključne oblasti - upravljanje krizama, kapaciteti, otpornost i partnerstvo. Kao rezultat dvogodišnjeg rada, koji je pokrenut pod nemačkim predsedavanjem EU, dokument Bela knjiga trebalo bi da bude finalizovan do marta kako da bi ga podržali šefovi država i vlada na samitu 24. i 25. marta", navedeno je na sajtu Francuskog predsedavanja EU.

Dodaje se da će sastanak u Brestu omogućiti ministrima da daju svoja uputstva o bezbednosti i odbrani.

Predviđeno je nekoliko sesija, među kojima i radna večera na kojoj će prisustvovati generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Dvodnevni sastanak će predvoditi visoki predsednik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, dodale su francuske vlasti. Na sastanak su pozvani i generalni sekretar UN i podsekretar UN za mirovne operacije.

Šefovi diplomatija EU razgovaraće na sastanku u Brestu i o Kini, Ukrajini, Belorusiji i partnerstvu sa Afričkom unijom.

"Francusko predsedništvo Savetom EU i visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel odlučili su da posvete rad sastanka u Brestu osnovnim temama za afirmaciju suverenije Evrope na međunarodnoj sceni, a to su - Strateški kompas za suvereniju Evropu, balansirani odnos sa Kinom, situacija u Ukrajini i Belorusiji i partnerstvo sa Afričkom unijom", navelo je Francusko predsedavanje u saopštenju.

"Dokument - Bela knjiga o evropskoj odbrani za period do 2030. godine, omogućiće državama članicama da utvrde zajedničku stratešku viziju EU za narednu deceniju. Strateški kompas će kombinovati evropsku definiciju pretnji, jačanje operativnih i industrijskih kapaciteta Evropljana i odbranu interesa i slobode delovanja EU u spornim prostorima kao što su mora i okeani, sajber prostor i informacioni prostor", navodi se u saopštenju.

Ministri će razgovarati o bezbednosnoj situaciji u istočnom susedstvu EU, posebno u Ukrajini i Belorusiji. Oni će razmotriti akcije koje treba preduzeti da se odgovori na trenutne izazove i dugoročna pitanja za bezbednost regiona.

Šefovi diplomatija EU će razmatrati odnose sa Kinom u cilju da EU sa tom zemljom ima uravnoteženije, stabilnije i predvidljive odnose.

Jedna od tema će biti obnovljeno partnerstvo  EU i Afričke unije pred samit dve strane koji je zakazan 17. i 18. februara, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku će biti reč i o dugoročnim perspektivama spoljne politike EU i aktuelnima krizama u svetu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel objavio je na svom blogu 12. januara da Rusija ugrožava Ukrajinu i dovodi u pitanje evropsku bezbednosnu arhitekturu. "Ove nedelje u Brest se sastaju ministri spoljnih poslova i odbrane - moramo biti ujedinjeni, sigurni u ono što želimo i, iznad svega, šta nameravamo da učinimo", napisao je Borel.

On je ocenio da je ambicija ruskih vlasti da dovedu u pitanje politički i bezbednosti poredak koji je nastao posle hladnog rata.  

Borel je napisao da postoje tri osnovna principa koje je Rusija prihvatila, a sada želi da poništi. To su, prema njegovim rečima, pravo svake države da odlučuje da li će pripadati nekoj međunarodnoj organizaciji, ugovoru ili alijansi, odricanje od primene sile i poštovanje teritorijalnog integriteta.

Rusija, kako je naveo Borel, želi da prikaže EU kao irelevantnu i da unese razdor između Unije i SAD, a ujedno traži i da se prizna njen presudan uticaj na Ukrajinu, Belorusiju i države centralne Azije.  

Ocenivši da je to neprihvatljivo, Borel je naveo da sa Moskvom ipak treba razgovarati, zato što odustvo diskusije nikada nije korisno.

"Na neformalnimm sastancima ministara inostranih poslova i odbrane ove nedelje bavićemo se konkretnom ulogom i dopinosom Evrope. Potrebno je da nastupimo sa jasnim stavovima o tome šta želimo u tim razgovorima o evropskoj bezbednosnoj arhitekturi, i štaviše sa jasnim akcijama i doprinosom. Zato, mi Evropljani moramo biti ujedinjeni i formulisati svoj odogovor za slučaj da Rusija realizuje svoje pretnje Ukrajini i širem evropskom bezbednosnom poretku", napisao je Borel.

Izvor: Euractiv.rs