Arhiva vesti

Rezolucija Evropskog parlamenta: Neusklađivanja Srbije sa sankcijama šteti njenom procesu pristupanja

foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski parlament danas glasa o Rezoluciji o agresiji Rusije na Ukrajinu, a u tački 32. nacrta Rezolucije pominje se i Srbija.

U toku je debata u kojoj učestvuju i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, i visoki predstavnik EU Đuzep Borelj.

Kako se navodi u dnevnom redu sednice, rezultati glasanja biće poznati u 15 časova.

U nacrtu Rezolcucije u koju je European Western Balkans imao uvid, navodi se da Evropski parlament izražava snažno žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU, što šteti njenom procesu pristupanja.

Pun tekst usaglašene verzije ove tačke, o kojoj će poslanici glasati, glasi:

„(Evropski parlament) sa velikom zabrinutošću primećuje uporne napore Ruske Federacije usmerene ka destabilizaciji zemalja Zapadnog Balkana i mešanju u njihove demokratske procese; osuđuje one koji su izrazili podršku Ruskoj Federaciji nakon njene agresije na Ukrajinu i pohvaljuje podršku koju su pokazale one zemlje Zapadnog Balkana koje su evroatlantski saveznici; snažno žali zbog nesvrstavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, što šteti njenom procesu pristupanja EU i ponavlja svoje očekivanje da se kandidati za pristupanjem EU usklade ne samo sa pravnim tekovinama EU već i sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije".

U Rezoluciji, takođe, Evropski parlament najoštrije osuđuje “nezakonitu, ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i invaziju na nju, kao i umešanost Belorusije u ovu agresiju na Ukrajinu”.

Zahteva se da Rusija odmah prestane sa svim vojnim aktivnostima u Ukrajini, i izražava se solidarnost sa narodnom Ukrajine.

Takođe se kategorično odbacuje ruska retorika koja nagoveštava moguće pribegavanje oružju za masovno uništenje, u kontekstu već pogoršanog i nagrizanog globalnog neproliferacije.

U Rezoluciji se izražava podrška sankcijama bez izuzeća u pogledu nacionalnih i sektorskih interesa. Poziva se da se pruži podrška odbrambenim kapacitetima Ukrajine i da se radi ka dodeljivanju statusa kandidata toj zemlji.

Izvor: European Western Balkans