Arhiva vesti

Šalenberg: Evrointegracija Zapadnog Balkana važna za sprečavanje destabilizacije regiona

foto: Evropska unija

Ministar evropskih i međunarodnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je 13. juna u Beogradu da je važno da Zapadni Balkan postane deo EU, kako bi se sprečila destabilizacija regiona.

Na zajedničkoj konferenciji nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, Šalenberg je rekao da je evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana od suštinskog i geostrateškog značaja za EU.

Šalenberg je dodao da je predlog Austrije da EU počne da se odnosi "korak po korak" prema državama Zapadnog Balkana kao prema zemljama članicama. On je rekao da taj predlog nema veze sa napadom Rusije na Ukrajinu, već sa potrebom da pridruživanje EU već sada ima konkretne rezultate.

Šef austrijske diplomatije je ocenio da je proces pridruživanja EU "isuviše birokratski".

Šalenberg je naveo da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna i da veruje da je u vezi sa tim EU ostala ključni okvir i pokretač. "Dijalog su, na neki način, iglene uši kroz koje se posmatra region", rekao je Šalenberg.

On je ocenio da je rat u Ukrajini veliki poremećaj i da neće proći brzo.

Ministar Selaković je izjavio da alternativa putu Srbije u EU ne postoji, da je Srbija opredeljena da na njemu ostane i da on ne zavisi samo od Srbije. Selaković je rekao da je u vezi sa evrointegracijama Srbije potreban konsenzus među članicama EU.

On je zahvalio Austriji na podršci Srbiji u evrointegracijama i dodao da nedavni austrijski non-pejper pokazuje da podrška Austrije nije samo "pro forma". Selaković je dodao da inicijativa "Otvoreni Balkan" ne konkuriše evropskim integracijama.

Na pitanje zašto se Srbija nije priključila sankcijama Rusiji, Selaković je rekao da je Srbija bila deo države koja je bila pod sankcijama i da one "nikome ne donose ništa dobro".

On je dodao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da je od prvog dana krize zauzela jasan stav i osudila potez Rusije. Selaković je rekao da Rusija poštuje teritorijalni integritet Srbije i da ne treba očekivati od Srbije da deluje protiv države koja to čini.

"Dozvolite da nam je naš nacionalni interes na prvom mestu", rekao je Selaković.

On je dodao i da Srbija mora da se snabdeva gasom i naftom, a da pri tome ne može da računa na pomoć koju dobijaju članice EU.

Izvor: Euractiv.rs