Arhiva vesti

Usvojen izveštaj o Srbiji na Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu

foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta u Odboru za spoljne poslove (AFET) izglasali su danas usaglašeni tekst rezolucije o Srbiji, koja će se u julu naći na plenarnoj sednici EP u Strazburu.  To je na Tviteru saopštio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik.

“AFET je upravo usvojio moj izveštaj za Srbiju za 2021. godinu velikom većinom: 50 glasova za, 5, protiv i 3 uzdržana”, napisao je Bilčik.

Na prvobitnu verziju izveštaja Vladimira Bilčika poslanici su i ove godine podneli niz amandmana, a nakon toga u verziju koja će se izglasati, Evropski parlament između ostalog, Evropski parlament poziva Srbiju da pruži vidljive rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, posebno u slučajevima sa visokim nivoom javnog interesa.

Poslanici Evropskog parlamenta sa zabrinutošću primećuju da u slučajevima Krušika i Telekoma Srbija nema dostupnih informacija o toku istrage. Konstatuje se da je slučaj Jovanjice u toku sa dve odvojene optužnice i da se pojavljuju novi slučajevi korupcije na visokom nivou o čemu svedoče pisanja istraživačkih medija.

Kada je u pitanju rušenje u Savamali, Evropski parlament ponovo poziva vlasti u Srbiji da istraže sve okolnosti i krivično gone sve odgovorne osobe za rušenje privatne imovine i konstatuje da je primećeno da je za taj slučaj osuđen samo jedan policajac „primoran da preuzme isključivu odgovornost za ceo slučaj“.

„Evropski parlament poziva vlasti u Srbiji da istraže i krivično gone sve koji su imali navodne veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Izražava se zabrinutost zbog novih optužbi da je Darko Šarić vodio kriminalnu organizaciju dok je bio u zatvoru u Srbiji“

Pročitaj još: Jovanjica, Krušik, Belivuk i Savamala ipak u amandmanima na nacrt rezolucije EP o Srbiji

U delu amandmana stoji i da se izražava zabrinutost zbog bliske saradnje sa Ruskom Federacijom u vojnoj sferi i poziva se Srbija da preispita svoje odnose sa Rusijom po pitanju odbrambene politike i da „prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, poput „regionalnog humanitarnog centra“ u Nišu.

U usaglašenom tekstu rezolucije nedvosmisleno se traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i na taj način se odredi da li je na evropskom putu ili ne.

EP je posebno zabrinut zbog narativa dezinformacija koje potiču iz Kremlja i distribuiraju se preko Sputnik Srbija i drugih domaćih aktera.

„Srpske vlasti se pozivaju da se usklade sa sankcijama EU i da preduzmu mere da spreče Russia Today i Sputnik da šire lažne vesti. EP je duboko zabrinut što su među izvorima dezinformacija tabloidne novine koje finansira ili podržava Vlada kao i neki televizijski kanali sa nacionalnom pokrivenošću“, stoji u tekstu u rezolucije koja je danas prošla AFET.

Poslanici EP osudili su sve veće prisustvo osuđenih ratnih zločinaca u medijskom prostoru koji se koristi za širenje mržnje i netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama u Srbiji, spominjući primere ratnih zločinaca poput Veselina Šljivančanina, Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića.

Izvor: European Western Balkans