Arhiva vesti

Fajon: EU ne sme da zaboravi proširenje na Zapadni Balkan

foto: Evropska unija

Prilikom dodele statusa kandidata Ukrajini, Evropska unija ne sme da zaboravi proširenje na Zapadni Balkan, a posebno BiH, izjavila je 20. juna slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon u Luksemburgu i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH.

"Moramo učiniti sve da politika proširenja bude verodostojna, što znači da ne smemo zaboraviti proširenje na Zapadni Balkan", rekla je Fajon u izjavi za slovenačke medije po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU koji se održava u Luksemburgu.

Slovenija će, kako je navela, na sastanku izneti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata.

"S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU za početak pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodelu statusa kandidata BiH", rekla je ona.

Prema slovenačkom predlogu, kako navode mediji, BiH bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU 23-24. juna u Briselu.

Cilj slovenačkog predloga je da se "pošalje pozitivan signal BiH i celom regionu Zapadnog Balkana", navodi se i dodaje da bi taj signal takođe potvrdio posvećenost EU regionu.

Prema predlogu, po dobijanju statusa kandidata, a pre otvaranja pregovora o pristupanju, BiH bi morala da usvoji tri zakona - o savetu pravosuđa, sprečavanju sukoba interesa i javnim nabavkama, preneo je N1 BiH.

Premijer Slovenije Robert Golob ranije je rekao da će na na samitu EU predložiti da se status kandidata za članstvo u Uniji dodeli i Bosni i Hercegovini.

Završavajući dvodnevnu "posetu upoznavanja" s institucijama u Briselu, tokom koje je razgovarao s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a onda i predsednikom Europskog saveta Šarlom Mišelom, novi slovenački premijer je u izjavi za novinare 17. juna kazao da će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidata. On je takođe pozdravio pozitivno mišljenje Komisije u pogledu statusa Ukrajine i njene evropske perspektive, prenela je Hina.

Golob je izjavio da što se tiče predloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidata dobije i BiH realnost je takva da to može sprečiti i jedna jedina članica, ali da se nada da će "pobediti razum".

"Nadam se da će pobediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloupotrebe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrednostima", rekao je Golob.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi BiH za članstvo u EU Šarlu Mišelu uputio predsednik Slovenije Borut Pahor.

Upozorio je na opasnost da BiH nakon pozitivnih odluka o Ukrajini i Moldaviji ostane izvan fokusa EU.

izvor: Euractiv.rs