Arhiva vesti

Vučić, Rama i Kovačevski prisustvovaće sastanku sa liderima EU u Briselu

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je danas da će lideri Otvorenog Balkana ipak prisustvovati sastanku sa liderima EU u Briselu sa liderima Evropske unije. Takva odluka doneta je nakon “detaljnih i sveobuhvatih konsultacija”, a predstavlja “još jedan konstruktivan doprinos” tri zemlje evropskim integracijama.

„Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli su odluku o zajedničkom odlasku na sastanak, pri čemu su usaglašeni principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

To će kako je rečeno biti „još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja“, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, ove tri države nastavljaju da daju konstruktivan doprinos na putu ka evropskim integracijama.

„Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku lidera Otvorenog Balkana dogovoreno je da se u Briselu nastavi borba za dijalog, „kao glavni i jedini ispravan model za rešavanje svih otvorenih pitanja, uz ulaganje napora za jačanje međusobnog poverenja i intenziviranje komunikacije sa zvaničnicima Unije“, a sve u cilju nastavka borbe za što bolji život građana.

Ovim saopštenjem razrešena je dvadesetčetvoročasovna dilema da li će lideri Otvorenog Balkana prisustvovati sastanku na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela. Rama, Kovačevski i Vučić najpre su juče saopštili da su u toku konsultacije o tome da li će se ići u Brisel, a da će konačna odluka biti saopštena u sredu u podne.

Da se predsedniku Srbije ne ide u Brisel, on je rekao još sredinom ovog meseca tokom GLOBSEC Foruma u Bratislavi. Tada je rekao da Srbija mora da napreduje na putu ka EU „zato što je to najbolje za nju“ ali da jedina neće napredovati u junu.„Mi ćemo biti jedini koji ništa nećemo napredovati u junu, razmišljam da li da idem na samit u junu“, rekao je Vučić i dodao da Srbija ne sme zbog toga da odustane jer bismo u decembru mogli da dobijemo „mnogo toga“.

Iako se poručivalo više puta da je Otvoreni Balkan, koji su kreirali lideri Albanije, Srbije i Severne Makedonije, ekonomska inicijativa koja ima za cilj stvaranje slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala i usluga, pitanje prisustva u Briselu je prva politička odluka koju lideri donose zajedno.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, uoči samita Evropskog saveta, šefovi država i vlada EU prvi put posle dužeg vremena ponovo će potvrditi „nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU“ i pozvati na ubrzanje procesa. To se navodi nacrtu zaključka u koji je imao uvid RSE, a koji se tradicionalno donese posle samita lidera EU.

Kaže se da će lideri EU uputiti poziv Evropskoj komisiji da u skladu sa metodologijom „unapredi postepenu integraciju između EU i region“ i da proces bude zasnovan na zaslugama i reverzibilan ukoliko napredak ne postoji.

Poseban akcenat daje se pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda I Prištine. „Evropski savet ponovo potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova, posebno dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“, navodi se u nacrtu zaključaka lidera EU.

Izvor: European Western Balkans