Arhiva vesti

Evropska unija sprema sedmi paket sankcija Rusiji

foto: Evropska unija

Evropska unija se sprema da u narednih nedelju dana objavi novu rundu sankcija Rusiji kojima će se, kako se očekuje, zabraniti uvoz ruskog zlata i "zatvoriti postojeće rupe" u režimu kaznenih mera, saznaje EURACTIV.

Pripreme ambasadora EU za sedmi paket sankcija nastavljaju se 14. i 15. jula i verovatno će ih članice EU odobriti sredinom sledeće nedelje, reklo je za briselski portal nekoliko diplomata EU.

Takozvani implementacioni paket uključio bi zabranu uvoza ruskog zlata, koje predstavlja najveći ruski izvoz kada se izuzmu energenti.

Te mere dogovorile su na samitu Grupe 7 u junu Francuska, Nemačka i Italija sa partnerima iz SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije.

Analitičari kažu da bi ta zabrana bila više simbolična, pošto su prethodne sankcije Moskvi već efikasno zatvorile evropska i američka tržišta, uključujući centre trgovine u Londonu i Cirihu.

Novim paketom takođe će biti proširena lista robe dvostruke namene čiji je izvoz zabranjen u Rusiju, kao i lista pojedinaca i entiteta vezana za širi krug oko predsednika Vladamira Putina, rekle su diplomate EU za EURACTIV.

Isto tako, cilj novog paketa sankcija je "zatvaranje rupa" u prethodno odobrenim kaznenim merama, poput dodavanja nekih proizvoda na listu zabranjene robe.

Paket bi mogao da uključi i napomene o nedavno objavljenom pojašnjenju Evropske komisije u vezi tranzita sankcionisanih proizvoda do Kalinjingrada, kažu diplomate.

Zvaničnici i diplomate ne očekuju probleme sa sedmim paketom sankcija Rusiji, kao što ih je bilo oko šestog u vezi uvoza ruske nafte i stavljanja na listu sankcionisanih osoba ruskog patrijarha Kirila.

Inače, većina članica EU slaže se da sankcije "rade posao" ali da je potrebno vreme da se pokaže njihov puni uticaj na rusku ekonomiju.

Međutim, Mađarska smatra da EU treba da prestane da dodaje sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i da umesto toga nastoji da se postigne prekid vatre i počnu pregovori.

U novom paketu neće biti sankcija u sektoru energetike, iako neke članice EU, posebno sa istoka, traže da one budu među novim merama.

Oni "najglasniji" među njima misle da paket treba da uključi potpunu zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije, kao i nove mere oko gasa.

Ostale diplomate EU međutim ukazuju da ne postoji mogućnost za tako nešto jer su brojne evropske zemlje i dalje veoma zavisne od uvoza ruskih energenata, posebno gasa.

"Problematično je uključiti energiju jer treba da se poštuje pravilo da sankcije moraju više da utiču na Rusiju nego na zemlje koje uvode sankcije", rekao je 13. jula češki premijer Petr Fijala.

Češka, koja trenutno predsedava EU, jedna je od članica koja u snabdevanju gasom gotovo potpuno zavisi od Rusije.

Ukrajinski zvaničnici poslednjih meseci lobirali su da sedmi paket sankcija EU Rusiji uključi blokadu svih ruskih banaka koje još nisu na meti sankcija, što je opcija koja bi se, prema diplomatama EU, mogla razmotriti za naredne runde kaznenih mera.

Izvor: Euractiv.rs