Arhiva vesti

Evropska unija otvorila pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom

foto: Evropska unija

Evropska unija formalno je 19. jula otvorila pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, objavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Ovo je istorijski trenutak", rekla je predsednica EK.

"To je ono na šta su vaši građani čekali toliko dugo. To je ono što zaslužuju", dodala je ona.

Fon der Lajen je rekla da su Severna Makedonija i Albanija pokazale trajnu posvećenost vrednostima EU, da su pokazale otpornost i veru u pristupni proces, ojačale vladavinu prava i borbu protiv korupcije, da imaju slobodne medije i energično civilno društvo.

Predsednica Komisije je obraćajući se premijerima Češke, predsedavajuće EU, Severne Makedonije i Albanije, rekla i da su dve zemlje sprovele bezbroj reformi i modernizovale ekonomije.

"Napravili ste sve te promene ne samo zato što su bile neophodne na vašem putu ka EU, već pre svega zato što su dobre za vaše zemlje. I one su već donele bolji kvalitet života ljudi", rekla je Fon der Lajen.

Severna Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. godine a Albanija od 2014. godine.

"Ovo nije početak kraja već kraj početka", izjavio je albanski premijer Edi Rama parafrazirajući britanskog vođu Vilijama Čerčila da podseti na brojne teškoće koje dve zemlje kandidati treba da prevaziđu.

Evropska dvadesetsedmorica odobrila je 18. jula otvaranje pregovora, dan pošto je potpisan protokol između Skoplja i Sofije čime su uklonjenje poslednje prepreke.

Bugarska je blokirala početak pregovora zbog istorijskih i kulturnih sporova sa Severnom Makedonijom. Stav Bugarske je takođe sprečavao početak pregovora sa Albanijom čiju kandidaturu je EU povezala sa Skopljem.

Edi Rama je to nazvao "apsurdnom situacijom". On je pozdravio napore Francuske i predsednika Emanuela Makrona tokom polugodišnjeg predsedavanja Savetu EU da se formulliše kompromis prihvatljiv za Skopje i za Sofiju.

Radi se o "novom početku" za region Zapadnog Balkana i on će biti "sinonim prosperiteta i napretka", rekao je makedonski premijer Dmitar Kovačeski u dugom obraćanju na makedonskom, a zatim na engleskom.

Sporazumom sa Bugarskom, između ostalog, biće omogućeno da makedonski postane jedan od zvaničnih jezika EU.

Pregovori za ulazak u EU će biti dugi a članstvo moraju da ratifikuju 27 članica Unije.

Još dve zemlje Zapadnog Balkana vode pregovore o pristupanju EU, Srbija od 2014. i Crna Gora od 2012.

Treći kandidat za članstvo, Turska, pregovara od 1999, ali su pregovori "na mrtvoj tački" od 2019. godine zbog autokratskog ponašanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i diplomatskih sporova sa Grčkom i drugim zemljama članicama.

Pristupni proces reformisan je 2019. godine i predviđa "reverzibilnost" i pauziranje, odnosno suspenziju pregovora u slučaju problema sa zemljom kandidatom.

EU je predložila formiranje Evropske političke zajednice da prihvati zemlje kandidate i zemlje iz susedstva da bi se razmatrala zajednička pitanja. Prvi sastanak zajednice bi trebalo da bude održan 6. i 7. oktobra u Pragu, rekli su diplomatski izvori.

Izvor: Euractiv.rs