Arhiva vesti

Evropska komisija predložila pravila za zaštitu medijskog pluralizma

foto: Evropska unija

Evropska komisija usvojila je 16. septembra predlog Evropskog zakona o slobodi medija, novog skupa pravila za zaštitu medijskog pluralizma i nezavisnosti u EU.

Predložena regulativa uključuje i mere zaštite od političkog mešanja u uređivačku politiku i od nadzora, saopštila je Komisija.

Tim aktom u fokus se postavljaju nezavisnost i stabilno finansiranje javnih servisa, kao i transparentnost medijskog vlasništva i raspodele državnog oglašavanja.

Takođe su predviđene mere za zaštitu nezavisnosti urednika i otkrivanje sukoba interesa.

Konačno, Zakon će se baviti pitanjem medijske koncentracije i osnivanjem nove nezavisne Evropske uprave za medijske usluge koju će činiti nacionalne medijske vlasti.

Komisija je usvojila i komplementarnu preporuku za ohrabrivanje internih mera zaštite uređivačke nezavisnosti.

Potpredsednica Komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova rekla je da se poslednjih godina vide različiti oblici pritisaka na medija i da je krajnje vreme da se po tom pitanju deluje.

Ona je rekla da su predlogom prvi put postavljeni jasni principi zajedničkih mera zaštite medijske slobode i pluralizma u EU.

Istovremeno je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton istakao da je EU najveće svetsko demokratsko tržište na kome medijske kompanije imaju vitalnu ulogu.

One su međuim, rekao je Breton, suočene sa padom prihoda, pretnjama slobodi medija i pluralizmu, pojavom velikih onlajn platformi i mnoštvom različitih nacionalnih pravila.

Predlog Komisije sada treba da razmotre Evropski parlament i članice u redovnom zakonodavnom postupku a kada bude usvojen, biće direktno primenljiv širom EU.

Izvor: Euractiv.rs