Arhiva vesti

Bilčik: Prepreke oko Europrajda u sledećem izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji

foto: wirestock on Freepik

BEOGRAD  – Prepreke i problemi sa kojima se suočio Evroprajd u Begradu biće deo narednog izveštaja o Srbiji, rekao je za TV N1 izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, prenosi FoNet.

„Šta god da se dogodi ovde u Beogradu, to će se odraziti na moj naredni izveštaj o Srbiji“, rekao je Bilčik pred Evroprajd šetnju. Upitan o protestima protiv Prajda proteklog vikenda, na kojim je bilo onih koji su nosili slike ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da je svestan da “postoji određeni spoljni uticaj, uključujući i onaj iz Moskve”.

“Za jednu modernu zemlju koja želi da ima dobar životni standard, sigurnost za svakoga, uključujući i manjine i LGBTI zajednicu, jedina budućnost koja ima smisla jeste ona unutar Evropske unije. Naše prisustvo ovde pokazuje vrlo jasno čemu smo posvećeni i mi ćemo raditi sa predstavnicima vlasti koliko je god moguće. Ali, da budem jasan, potrebni su nam vrlo jasni i odlučujući koraci vlasti u Srbiji. Dakle, da je njihova posvećenost evropskom putu ozbiljna, stvarna i ova evropska parada ponosa je šansa da se to pokaže“, rekao je Bilčik.

Na pitanje da li je zabrinut za bezbednost sebe i drugih, rekao je da se “uvek ovde osećao bezbedno” i da veruje da će tako biti i u subotu popodne.

Izvor: European Western Balkans