Arhiva vesti

Borelj: Bez dogovora Srbije i Kosova u Briselu

foto: Evropska unija

BRISEL – Nakon višesatnih razgovora u Briselu koji su rezultirali izostankom bilo kakvog dogovora Beograda i Prištine, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj potvrdio je da do dogovora oko registarskih tablica nije došlo. Prema njegovim rečima evropski pregovarači izneli su predlog za izbegavanje dalje eskalacije, koji je predsednik Srbije prihvatio, a premijer Kosova odbio.

Predlog podrazumeva da Kosovo odmah zaustavi dalje aktivnosti sa u vezi sa preregistracijom, a da Beograd obustavi izdavanje novih registarskih tablica sa denominacijom kosovskih gradova uključujući tablice KM.

„Ponavljam, očekujemo da Kosovo odmah zaustavi dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom“, rekao je Borelj. Prema njegovim rečima na liderima je ozbiljna odgovornost za neuspeh ali i bilo kakvu eskalaciju situacije narednih dana.

On je izrazio zabrinutost zbog „ozbiljnog bezbednosnost vakuuma“, koji je nastao na severu Kosova zbog činjenice da je na stotine srpskih policajaca napustilo kosovsku policiju, dok je u severnom delu ostalo svega 50 kosovskih policajaca.

Pored bezbednosnog vakuma, Borelj je rekao da je to kreiralo i „veoma ranjivu sitauciju“, jer ni međunarodne snage koje su prisutne na Kosovu poput EULEX-a ne mogu preuzeti ulogu lokalne policije.

„Obaveze očuvanja stabilnosti preuzete su davno u okviru dijaloga. Zvaničnici EU opet su pozvali na deeskalaciju. Sastanak je bio obaveza lidera da izbegnu eskalaciju i izbegnu krizu sa ozbiljnim posledicama“, podsetio je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Borelj je ocenio da u dijalogu nešto mora da se menja, jer se pregovara „od roka do roka, od krize do krize“. „Srž krize ide mnogo dalje od registarskih tablica. Rekao sam da ne možemo nastaviti ovako“, zaključio je Borelj.

U Briselu je u ponedeljak održan hitan sastanak predsednika Srbije i kosovskog premijera na poziv Evropske unije zbog aktuelne političke krize za koju se veruje da je najozbiljnija od 2013. godine. Kako su saopštili iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u fokusu sastanka kojim posreduje EU je izlaz iz krize i izbegavanje bilo kakve eskalacije tenzija na terenu.

Kosovske vlasti najavile su da će od 21. novembra početi sa uručivanjem novčanih kazni svima onima koji nisu preregistovali svoja vozila na “RKS“ tablice, mada je u nedelju kososka policija saopštila da će sa naplatom kazni početi nakon što se završi sastanak u Briselu, u utorak 22. novembra.

Izvor: European Western Balkans