Arhiva vesti

Kosovo odgodilo za dva dana kazne za vozače sa srpskim tablicama

foto: Evropska unija

PRIŠTINA / BEOGRAD – Nakon poziva američkih zvaničnika, vlasti na Kosovu odgodile su na 48 sati izricanje kazni vlasnicima vozila sa registarskim tablicama izdatim u Srbiji, dok Beograd šalje poruke da će poštovati zahteve EU da više ne izdaje i ne obnavlja reguistarske tablice sa oznakama kosovskih gradova, prenosi Fonet.

Odluku o odlaganju objavio je na Tviteru kosovski premijer Aljbin Kurti navodeći da je prihvatio prdlog američkog ambasadora u Prištini Džefa Hovenijera.

“Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganje za 48 sati izricanja kazni za nelegalne “KM” (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana”, poručio je Kurti na Tviteru.

Hovenijer je prethodno na istoj društvenioj mreži poručio da je Sjedinjene Države zabrinute zbog izostanka dogovora Beograda i Prištine juče u Briselu. “Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu novčanih kazni, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja”, napisao je američki diplomata. Poruka vlastima u Prištini je stigla i iz Stejt deprtmenta.

Portparol američke vlade Ned Prajs pozvao je Kurtija na saradnju sa visokim predstavnikom EU Džozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

“Pozivamo premijera Kurtija da radi sa visokim predstavnikom EU Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis. I premijer Kurti i predsednik Vučić treba da naprave ustupke kako ne bismo ugrozili decenije teško stečenog mira u ionako krhkom regionu”, poručio je Prajs u saopštenju Stejt departmenta.

Hil: Tražimo od Srbije nastavak konstruktivnog angažmana

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da je imao “veoma dobar” razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je od njega zatražio da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u procesu dijaloga sa Prištinom.

Hil je novinarima rekao da SAD veoma cene angažovanje Evropske unije u tom dijalogu i njihov pristup i da je uveren da je moguće naći rešenje. On je ponovio da je EU jasno stavila do znanja da im je potrebno više od 48 sati kako bi se postigao neki dogovor.

„Lično, smatram da je izuzetno impersivno da je čovek takvog statusa i imena kao što je Đuzep Borelj bio angažovan osam sati u dijalogu Beograda i Prištine. Nastavićemo da podržavamo EU u tim naporima“, rekao je Hil. Dodao je da će biti potrebno da se obe strane (Srbija i Kosovo) angažuju u tom procesu, a konstruktivan angažman je pravi pristup.

Hil je rekao da je EU uradila sjajan posao, ali je naveo da se ne sme dozvoliti da jedan hitan problem, kao što su registarske tablice, stane na put važnim pitanjima, kao što je sveobuhvatan pristup u rešavanju nepremostivih razlika.

„Unija je jasno stavila do znanja da im je potrebno više od 48 sati, što su dva dana, i mislim da je EU jasno stavila do znanja da bi volela da vidi još 363 dana. Mislim da sve strane shvataju da treba da ostanu pri tome, rekao je Hil.

On je ocenio da jučerašnji razgovori u Briselu nisu neuspeh, već da ono što se dogodilo zahteva dodatne razgovore.

Izvor: European Western Balkans