Arhiva vesti

Poslanici Evropskog parlamenta krajem januara ponovo u Srbiji: Pripreme za novu rundu dijaloga vlasti i opozicije

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Poslanici Evropskog parlamenta, Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji od 26. januara. Posetom će započeti nova runda dijaloga vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini, kojim posreduje Evropski parlament. Kako European Western Balkans saznaje ova faza posredovanja Evropskog parlamenta podrazumeva pripremu za uspostavljanje procesa olakšavanja dijaloga unutar Narodne skupštine.

Tačna agenda susreta još uvek nije poznata. Očekuje se da će poslanici Evropskog parlamenta pored posete Narodnoj skupštini i sastanka sa skupštinskim rukovodstvom kao i šefovima svih poslaničkih grupa, imati sastanke i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarskom za evropske integracije Tanjom Miščević. Dvojica evroparlamentaraca tokom posete razgovaraće i sa organizacijama civilnog društva koje se bave demokratskim procesima i evropskim integracijama, kao i ambasadorima država članica EU u Srbiji.

Evropski parlament prvi put je u avgustu 2019. godine ponudio svoju pomoć i posredovanje u dijalogu vlasti i opozicije, tada o izbornim uslovima. Nakon propalih pregovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, Evropski parlament uključuje se u dijalog u oktobru iste godine. Nakon tri sastanka sa evroparlamentarcima, većina opozicionih partija odlučuje da bojkotuje parlamentarne izbore 2020. godine.

Trećeg novembra 2020. godine Evropski parlament ponovo nudi posredovanje tadašnjem predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću. Druga faza Međustranačkog dijaloga kao priprema za nove izbore počela je u martu 2021.

Tehnički on je završen pred izbore u aprilu 2022. godine, mada je “evaluacija” Evropske unije o ishodu dijaloga potrajala još neko vreme. Isuviše kratka vremenska distanca da bi se sagledali stvarni efekti međupartijskog dijaloga, nije sprečila pojavljivanje mita koji preti da postane istorijska istina – da je ovaj proces značajno unapredio izborne uslove u Srbiji. Paralelno sa ovim dijalogom, na inicijativu desno orijentisanih i evroskeptičnih partija, tadašnji predsednik Narodne skupštine i vladajuća većina započeli su razgovore o izbornim uslovima “bez učešća stranaca”.

Nakon posete poslanika u Evropskom parlamentu Vladimira Bilčika i Matjaža Nemeca Srbiji krajem septembra, Evropski parlament izdao saopštenje u kojem je dijalog opisan kao „uspešan“. Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, objavljen 12. oktobra 2022. godine, utvrdio je da je sproveden niz mera koje su unapredile izborne uslove. Pa ipak, u ovom dokumentu takođe su navedene i zamerke dijalogu.

„Izmene su uvedene u kasnoj fazi i niz ranijih preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (KDILJP) i tela Saveta Evrope nije uzet u obzir, uključujući one koje se odnose na ključne aspekte izbornog procesa, kao što su pristup medijima, finansiranje kampanje, mere za rešavanje problema pritiska na birače, kao i javna kontrola i revizija biračkih spiskova“, stoji u izveštaju Evropske komisije.

S druge strane, izveštaji koje su nakon izbora objavili posmatrači, pre svega misija OEBS-a, pokazali su da su brojni problemi u najvažnijim oblastima izborne utakmice nastavili da se javljaju, što dovodi u pitanje bilo kakav značajan uticaj usvojenih mera. Ovakav nalaz OEBS-a nije iznenadio nikoga ko je pažljivo pratio čitav proces, jer su se razlozi za pesimizam pojavili daleko pre održavanja izbora u aprilu 2022.

Izvor: European Western Balkans