Arhiva vesti

Nastavljen dijalog Nacionalnog konventa sa predsednicom Vlade

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ove nedelje nastavljen je dijalog Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Ključna tema sastanka bio je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima.

“U skladu sa najavom koju je predsednica Vlade dala na poslednjoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa, organizacije civilnog društva okupljene u Nacionalnom konventu dobile su priliku da u otvorenom dijalogu razmotre mogućnosti da unapređenjem kako teksta nacrta zakona tako i načina kako je isti predstavljen u javnosti”, saopštili su iz NKEU.

Na sastanku su pored predsednice Vlade i članova Radne grupe Nacionalnog konventa, prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde, kao i predstavnici Delegacije EU i Saveta Evrope.

Kako se navodi u sapštenju Konventa, predstavnici civilnog društva koji su pratili donošenje nacrta zakona o unutrašnjim poslovima iznosili su primedbe na tekst nacrta tvrdeći da isti negativno utiče na bezbednost, prava građana i opšte stanje demokratije u Srbiji.

“Osim teksta nacrta, sporne su bile i javne rasprave koje nisu vođene u skladu sa značajem samog zakona te samim tim javnost nije bila adekvatno obaveštena o važnim elementima ovog nacrta. Pitanja kojima je posvećena pažnja tiču se reforme policije, operativne autonomije i saradnje policije i tužilaštva, nadležnosti ministra unutrašnjih poslova, pitanjima biometrijskog nadzora, i drugo”, navode iz Konventa.

Članovi NKEU predali su nadležnim institucijama ali i kabinetu predsednice Vlade niz komentara i preporuka koje imaju za cilj u konačnici donošenje zakona koji će u najvećoj meri osigurati bezbednost i zastitu ljudskih prava građana Srbije.

Izvor: European Western Balkans