Arhiva vesti

Miščević: Reforme vladavine prava najvažnije za evropske integracije

foto: Evropska unija

BEOGRAD –  Vladavina prava i promene koje reforme u oblasti vladavine prava donose, najvažniji su element za poboljšanje svakodnevnog života svakog građanina Srbije, ali najvažnije su i za one koji se bave evropskim integracijama, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije (MEI).

Miščević je, obraćajući se na konferenciji „Borba protiv zarobljavanja države u Jugoistočnoj Evropi: ispunjavanje evropskog obećanja o vladavini prava“, kazala da je od iste važnosti i borba protiv korupcije. Prema njenim rečima, Srbija je blizu da započne proceduru sa parlamentom da se implementiraju ključni amandmani kada je reč o sudstvu, odnosno sudijama i tužiocima.

„Trenutno imamo radnu grupu koja je sačinjena ne samo međusektorski u smislu državnih institucija, Vlade Srbije, već uključuje i civilno društvo, kao i profesionalne asocijacije. Borba protiv korupcije nije samo imati mogućnost za preventivne mere, već imati i kaznene mere i biti što je moguće efikasniji“, rekla je Miščević.

Kako navodi, kada to kaže, ne misli da se sada ne radi na tome. U tom smislu, navodi da postoje planovi, kao i da nekoliko sektora traže načine kako da budu što efikasniji u borbi protiv korupcije.

Podsetila je i da oblast vladavine prava u novoj metodologiji nije smeštena samo u jedan deo, jedno poglavlje ili jedan akcioni plan.

„Sada je deo Klastera 1, koji je od izuzetne važnosti i fokusiran je na antikorupcijske mere koje će biti uključene u sve ili većinu poglavlja koje imamo u procesu. To moramo imati na umu kada se pripremamo za otvaranje i zatvaranje poglavlja“, rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, saradnja sa civilnim društvima u borbi protiv korupcije je važna, a civilna društva ocenjuje kao jak i otporan instrument. Ističe da je neophodno razgovarati sa civilnim društvima o vladavini prava, kao i da je to način na koji će Srbija nastaviti da sarađuje ne samo u reformi vladavine prava, borbi protiv korupcije, već svim pitanjima u ovoj zemlji.

Konferenciju organizuju Centar za evropske politike (CEP) i Centar za studije demokratije (CSD) iz Sofije, a održava se u okviru projekta „Implementacija zajedničkih rešenja iz oblasti antikorupcije i dobre vladavine u Jugoistočnoj Evropi: Inovativne prakse i javno – privatno partnerstvo“.

Izvor: European Western Balkans