Arhiva vesti

Evroparlamentarci sa srpskim poslanicima o unapređenju dijaloga u Skupštini Srbije

foto: Evropska unija

BEOGRAD — U Narodnoj skupštini Republike Srbije održan je sastanak u okviru nove runde međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta. Delegaciju Evropskog parlamenta predvode poslanici Matjaž Nemec, član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), i Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju. Evroparlamentarci sastali su se sa predsednikom skupštine, Vladimirom Orlićem, a potom i sa predstavnicima poslaničkih grupa. 

“Otvorena diskusija o izazovima Srbije na putu ka EU važan je korak ka izgradnji neophodnog poverenja između EU i stranaka i između samih stranaka, uprkos njihovim razlikama,” napisao je Nemec na Tviteru nakon sastanka sa poslanicima. 

Nemec je dodao da je poverenje između predstavnika Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije veliko, ali da su veliki i izazovi koji stoje na zajedničkom evropskom putu. “Ali, uvereni smo da ćemo uspešno nastaviti ovim putem u dijalogu i međusobnom poštovanju,” zaključio je poslanik. 

Poslanici opozicije nakon sastanka su istakli da su sa delegacijom Evropskog parlamenta najviše razgovarali o poštovanju prava opozicije u parlamentu, unapređenju dijaloga i poštovanju slobode medija. 

Predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac, pozvao je poslanike EP da poštuju izveštaje Komisije i Evropskog parlamenta, u kojima se naglašava da su “neophodni slobodni mediji, da izbori moraju biti slobodni i pošteni, da se relaksira atmosfera u društvu tako što će da se uvede politička kultura, a ne proglašavanje neprijateljem svakog ko drugačije misli,” kako je rekao Lutovac, a preneo N1. 

Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, poručio je da se na sastanku ne dešava ništa novo i da, dok se opozicija žali na “kršenje svih mogućih prava u parlamentu,” poslanici vladajuće stranke to negiraju. On je pozvao evroparlamentarce da, ukoliko žele nešto da promene, postave predsedniku Aleksandru Vučiću ultimatum u vezi sa funkcionisanjem RTS-a, sudstva i poštovanja zakona, kao u slučaju Kosova. 

“Da se izvestilac informiše o tome u kakvom je stanju parlament, ljudska prava, sve što slušamo 30 godina. Parlament je ni u kakvom stanju, ovo je mesto nabrutalnijeg kršenja zakona. Ne znamo gde su potpisi peticije za ukidanje iskopavanja litijuma i bora,” rekao je Jovanović novinarima. 

Potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, objasnio je da je glavna tema sastanka bila unapređenje dijaloga u parlamentu, dok izborni uslovi nisu bili tema, ali naglašava da su te dve teme neodvojive. 

“Oni su akcenat bacili na parlament, jer nema izbora, pa se ne govori o izbornim uslovima, ali ja ne vidim da su te stvari odvojene. Ono što se dešava u parlamentu, dešava se i van parlamenta. Ako normalizujemo politički život u Srbiji, normalizovaće se i život i rad u parlamentu,” istakao je Aleksić, prenosi N1. 

Izvor: European Western Balkans