Arhiva vesti

Pisonero: Evropska komisija prati dešavanja u Višem javnom tužilaštvu

foto: Evropska unija

BRISEL – Očekujemo od Srbije da brzo nastavi sa efikasnom primenom zakona kojim se primenjuju ustavne promene iz 2022. godine u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u pisanom odgovoru za European Western Balkans. 

Komentarišući nedavni premeštaj tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović i oduzimanje slučaja malverzacija u Elektroprivredi Srbije dan nakon hapšenja šestorice osumnjičenih, Pisonero je istakla da Evropska komisija prati dešavanja u Višem javnom tužilaštvu.

“Nezavisno funkcionisanje i integritet tužilaštva je ključ za napredak Srbije u oblasti vladavine prava i ova pitanja se pomno prate u kontekstu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji o okviru Poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava”, rekla je Pisonero. Ona je dodala da se od Srbije očekuje da brzo nastavi sa primenom pravosudnih zakona i da što pre uspostavi Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva.

Kako je podsetila, zakonodavstvo uvodi između ostalog i obavezu opravdavanja odluka uključujući i one o premeštaju tužilaca i obezbedi poboljšanje pravnih lekova, nakon što se formira novi Visoki savet tužilaca.

“Ove promene imaju za cilj jačanje unutrašnje autonomije pojedinačnih tužilaca. Očekujemo da Srbija brzo nastavi sa efikasnom primenom ovog zakona i da stoga što pre uspostavi Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca, brzim izborom članova iz redova istaknutih pravnika”, rekla je Pisonero.

Zaključila je da se od Srbije očekuje i  pruži rezultate i u drugim ključnim prioritetima u oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije.

Podsećamo, na predmetu malverzacija u EPS-u koje građane Srbije koštaju oko 7.5 miliona dolara istraživale su dve zamenice tužioca u beogradskom Višem javnom tužilaštvu, Bojana Savović i Jasmina Paunović. Do njihovog premeštanja a zatim i oduzimanja ovog slučaja došlo je samo dan nakon što je uhapšeno osumnjičenih lica šest lica, koje tužilaštvo tereti da su lažirali dokumenta i predstavili da je izgrađena industrijska pruga od železnikčke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B, koja ne postoji. Kako je pokazala dosadašnja istrga, posao nikada nije završen a novac je isplaćen privatnim firmama, pa je tako državno preduzeće EPS oštećeno za gotovo 7.5 miliona američkih dolara.

Tužiteljkama je bez obrazloženja slučaj oduzet, a Savović i Paunović su premeštene u drugo odeljenje tužilaštva. Iz Višeg javnog tužilaštva u saopštenju su istakli da se radi o “premeštaju” prema redovnom goišnjem planu u u druga odeljenja. Međutim, deo opozicije i strukovna udruženja i nevladine organizacije smatraju da se radi o pritisku pravosudnih organa na nezavisne tužiteljke kao i o zataškavanju slučajeva visoke korupcije. Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, demantovao je te optužbe.

Prošle nedelje, ispred Vlade Srbije i Republičkog javnog tužilaštva održan je novi protest dvema tužiteljkama sa zahtevom da se one vrate na svoje stara mesta. Organizatori protesta uporedili su ih sa Laurom Koveši, simbolom antikorupcionaške borbe koju su vlasti u Rumuniji smenile, a Brisel postavio za glavnu tužiteljku Evropske unije.

Izvor: European Western Balkans